Kız gibi yazdım

O videoyu seyredene kadar hiç dikkat etmemiştim hayret! ‘Kız gibi’ deyiminin dandik, hafif, beceriksizce yapılan şeylere denildiğini unutmuşum.

Haberin Devamı

Genellikle erkeklerin kullandığı bu deyim, yapılan şeyin ‘adamakıllı’ (adamakıllı da ilginç bak) yapılmadığına işaret eder. Ne yazık. Kız doğmuş olanların işitecekleri binbir hafifletici sıfattan biri.

Bir şeyi ‘adam gibi’ yapmak öyle mi halbuki? Tam tersi. Adam gibi yapan kızlar bile, bir şeyin hakkını vermiş, özenmiş olur.
İşte tam bununla ilgili bir video dolaşıyor internette. Yetişkinleri kadın-erkek karışık, kameranın karşısına koyup onlardan kız gibi koşmalarını, kız gibi kavga etmelerini, bir şeyi kız gibi fırlatmalarını istiyorlar.
Bu lafı duyan bütün kadınlar ve erkekler yalapşap yapmaya başlıyor istenileni. Mesela koşmalar hep beceriksizce, fırlatma uzağa değil, kavgaysa kollarla karşı tarafı süpürür gibi daha ziyade!

Sonra 8-10 yaş civarı kızlara soruyorlar. Yani gerçekten kız olanlara. “Kız gibi koş” diyorlar. Henüz kafası bu deyimle kirlenmemiş olduğu için, kız gibi ona kendi gücünü hatırlatıyor sadece. Ve başlıyor var gücüyle koşmaya, fırlatmaya, vurmaya. Sanki ‘aferin’ lafını işitmek için yapıyor yaptığını. Sanki dünyanın bütün gücü onda. Sanki süper kahraman!
Kız gibi koş demek, “Aslanım! Ne kızsın hadi koş bakalım” demek onun için. Erkekleri de geçer, herkesi de geçer. Nefesi bitercesine koşuyor. Sadece koşuyor, gibisi yok! Gözleri doluyor insanın.
Bir zamanlar onlar kadar küçük birer kız olan kadınlar bile, kız gibi koş deyince kıvırta kıvırta dalga geçer gibi koşuyor halbuki.

Haberin Devamı

Kelimeler bazen bilinci kirletip, insanı potansiyelinden soyabiliyor demek ki. Neden “kız gibi” diye bir deyim olsun değil mi? Biz kızlar harikulade varlıklarken, erkekleri bile doğuruyorken, onlara analık ediyorken, nasıl öyle bir yalapşaplığı temsil ediyor olabiliriz ki! Kim çıkardıysa bu lafı, ayıp etmiş.

Sonradan aynı yetişkinlere “Kendin gibi koş” denildiğinde hızla koşuyorlar. Kendin gibi koşuyorken hızlıysan, kızken de hızlıydın. Çünkü sen kendin bizzat bir kız çocuğu olarak dünyaya geldin. Ne mutlu sana. Kim ne derse desin, kız gibi olmanın gururuyla koş her zaman.

Kız olmak dünyanın en güzel şeyiyse, kız gibi yapmak da dünyanın en güçlü şeyidir çünkü. Ben artık bu deyimi, “adam gibi” yerine kullanıyor olacağım.

Yazarın Tüm Yazıları