Su stresi yaşanacak

Güncelleme Tarihi:

Su stresi yaşanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 01:59

TÜRKİYE İklim Değişikliği Bildirimine göre, 2030 yılı itibarıyla, İç Anadolu ve batı bölgelerde yüzde 40, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ise yüzde 20-40 arasında değişen su stresi yaşanacak.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2013 yılında beşincisi hazırlanan 288 sayfalık Türkiye İklim Değişikliği Bildiriminde kuraklığa dikkat çekilerek, şu tespitlere yer verildi: “Türkiye’de su kaynaklarında bölgesel farklılıkların yaşanacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda yağış, sıcaklık, buharlaşma ve yüzey akışı değerleri Türkiye’deki 25 havza ölçeğinde değerlendirildiğinde bazı havzalardaki yüzey akış değerlerinde daralmaların, bazı havzalarda da yıl içinde düzenli olarak gözlemlenen yüzey akış değerlerinin çok daha kısa sürelerde ve düzensiz bir rejim biçiminde görüleceği öngörülmektedir.

KIŞ YAĞIŞLARI DÜŞECEK

Türkiye’de 2030 itibarıyla, İç ve Batı bölgelerinde yüzde 40’ı aşan oranda su stresi yaşanacağı öngörülmektedir. Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde ise bu oran yüzde 20-40 arasında. Türkiye’de sıcaklıklarda artış olacağı, bölgelere göre bu artışın 1.3 ile 7.3 derece arasında gerçekleşeceği, iç ve doğu kesimlerinde ise daha büyük artışlar yaşanacağı tahmin ediliyor. Akdeniz’de kış yağışlarında düşüş, Karadeniz Bölgesi’nde kış yağışlarında artış; Doğu Anadolu’da ilkbahar akışlarında azalma ve kış akışlarında artış olacağı tahmin ediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!