GeriSeyahat 36 saatte Graz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Graz

36 saatte Graz

Seyahatseverlere Viyana dışında bir Avusturya şehri sorsanız Salzburg veya Innsbruck yanıtını alırsınız. Ancak Avusturyalıların ilk cevabı Graz olur. Ülkenin en büyük ikinci şehri Graz, nüfusu 300 binden fazla. Styria, butik mağazaları, restoran ve müzelerin başkenti. Barok döneminden kalma, iyi korunmuş bir kasabası var. Viyana’dan Ljubljana’ya giden iki saatlik yolda bu kadar gelişmiş bir metropol bulmak ziyaretçilerinin beklentilerinin üstünde kalıyor. Graz’daki 6 üniversitedeki 40 binden fazla öğrenci şehrin enerjisini artırıyor.

36 saatte Graz


16.00
Geleneksel elbiseler

Kadınlar, kıyafetler için Avustralyalı modacı Lena Hoschek’in giysilerine göz atarken erkekler de caddelerdeki geniş vitrinlerde ilgilerini çekecek ürünler bulabilir. 40’lardan esinlenen tasarımlarıyla bilinen Hoschek Katy Perry, Dita Von Teese gibi birçok Hollywood ünlüsünü giydirdi. Hoschek’in giysileri Avusturya’nın klasik tarzı ve Hollywood ihtişamını yansıtıyor. Bayanların kum saati figürlerini ortaya çıkaran elbiselerin fiyatı yaklaşık 2 bin 850 lira (lenahoschek.com).

36 saatte Graz


17.00
Üçünçü dalga
Styria, çeşitli üzümleriyle Avusturyalı şarapseverlerin favorisi. Bu leziz yerel şarapları tatmadan önce Buna Café’de kaliteli ve özel kahve çekirdeklerinden üretilmiş bir kahve için. Cuma günleri Buna’da farklı kahvelerin tadımları düzenleniyor. ‘The house espresso’ Etiyopya’da yetişen kahve çekirdekleriyle hazırlanıyor. Sizi birçok farklı şarap deneyeceğiniz uzun bir geceye hazırlamak için ideal. Kafenin dekorasyonu, rahatlatıcı ve salaş. Ayrıca eski plakları kahve çekirdekleriyle takas ediyorlar (buna.at).

36 saatte Graz

20.00
Amerikan bifteği

Hotel Wiesler’ın yenilenmiş Speisesaal adlı restoranı hafta sonu akşam yemeklerinin vazgeçilmezi. ‘Sokak sanatı’ tarzında grafitilerle dekore edilmiş restoran en çok sanat severlerin ilgisini çekiyor. Soul ve funk müzikler çalıyor. Ana yemek olarak popüler seçimler; Amerika’dan ithal edilmiş biftek, fileto, burger ve sosisli sandviçler. Bunlara ek olarak humus ve sebzeler ile narlı kekikli ızgara patlıcan restoranın leziz yemeklerinden. Avusturya’nın Scheiblhofer şaraphanesinde üretilen ‘Big John’ şarabını kesinlikle deneyin. İki kişilik yemek 140 ila 260 lira arasında değişiyor (speisesaal.at).

36 saatte Graz

22.30
Uyum sağlayın
Old Town’un batısındaki Lend Bölgesi, hareketli gece hayatıyla bilinir. Speisesaal’in kuzeyine kısa bir yürüyüşle Running Horse’a ulaşın. İngiliz tarzındaki bar viski çeşitliliği konusunda şehrin öncülerinden. İçkinizi yudumladıktan sonra birkaç sokak ötedeki Brot&Spiele’e gidin. Labirent gibi dekore edilmiş, 100’ün üzerinde İngiliz, Alman ve Belçika birası deneyebileceğiniz bir bar (brot-spiele.com). Ardından sokağın karşısındaki Blended’a geçin. Burada karşınıza birçok modacı, tasarımcı, şair ve oyun yazarı çıkabilir. Sabaha kadar süren anlaşılması güç sohbetlerine kulak misafiri olun (blendend.at).

36 saatte Graz

9.45
Ezgi karmaşası

Eğer Mariahilf Kilisesi’nin yakınında kalıyorsanız muhtemelen sabah 10’dan önce uyanmak zorunda kalacaksınız. Kilisenin polifonik çan sesiyle arkadaki gitar ezgileri birbirine karışıyor. Çanın çalması bittikten sonra kulağınızda kalan etkisinden Lend bölgesindeki Lendplatz pazarında kurtulun. Pazarda hamur işleriyle kahvaltı ederken kahvenizi yudumlayabilir, Styria’nın yiyecek ürünlerine göz gezdirebilirsiniz. Sonrasında, Mariahilfer Caddesi’ndeki butiklere göz atın. Kwirl’den başlayın (kwirl.at). Butikte sıradışı ofis malzemeleri ve ev eşyaları satılıyor. Bir kaç kapı ötede Tagwerk’te kıyafetler ve aksesuarlar bulabilirsiniz. Bunların özelliği, geri dönüştürülebilir malzemelerle genç Avusturyalılar tarafından yapılmış olmaları (tagwerk.at).

36 saatte Graz

12.30
Yükselten yolculuk

Avrupa’daki çoğu şehirde tepelerin üstünde şatolar görmek mümkün. Ama Graz’da Schlossberg Şatosu’nun önemli bir özelliği var. Dağın içine inşa edilmiş, yüksek hızlı bir asansör. Ziyaretçileri en alt kattan en üst kata 3 lira karşılığında yalnızca 30 saniyede çıkarıyor. Bu geziye çıkmanız için ilk neden, Schlossberg’in bin yıllık tarihi güzelliği, büyüleyici kale duvarları ve surları. İkinci nedense üst katındaki Aiola adlı restoran. Avrupa mutfağından lezzetler sunan restoranda önerilerimiz siyah mercimekle servis edilen levrek fileto ve buğdaylı et suyu çorbası. Şehri tepeden izleyebileceğiniz nefes kesici bir manzarayla iki kişilik bir akşam yemeği 170 lira (aiola.at).

36 saatte Graz

13.30
Dolmakalemler

Graz’ın Old Town bölgesi cumartesi öğlen saatlerinde alışveriş yapanlarla dolup taşıyor. Çoğu, alışverişlerine kalburüstü Kastner&Öhler’de başlıyor. 2010’da yenilenip tekrar açılan 19. yüzyıldan kalma nefes kesici bir bina (kastner-oehler.at). 6 katını gezdikten sonra yorgunluğunuzu en üst katındaki kafe&barında atın. Ardından köşedeki Shediwy kırtasiye mağazasına gidin. Burada deri kaplı defterler, el yapımı kâğıtlar, Pelikan ve Lamy marka dolmakalemler bulabilirsiniz (schediwy.at). Sonrasında ‘Modernes und Raritäten’ adındaki küçük butikte oyuncak robotlara, arabalara ve Arne Jacobsen marka saatlere göz atın. Butik, Graz’ın ilginç tarzını özetler nitelikte (mur.co.at).

36 saatte Graz

16.00
Prosecco şarabı ve Pâté

Bölgeden Frankowitsch Deli’ye uğramadan ayrılmayın. Pâté’li (pişirilip püre haline getirilmiş sürülebilir et, tavuk, balık) açık sandviçleri 80 yıldır Avusturyalıların favorisi. Bir kadeh Prosecco şarabı ile (10 TL) biftek pâté’li, ıstakozlu veya yumurtalı sandvici deneyin (7 TL). Kalabalıkta kendinize bir yer bulun ve etrafınızdakilerden şehir önerileri alın (frankowitsch.at).

17.00
Gösterişli ve modern

Graz Katedrali’nin az ilerisindeki II. Ferdinand’ın kabri olan Şehir Parkı’nda Künstlerhaus’a gidin (km-k.at). Avusturya’nın savaş sonrası eserlerini sergilemek için inşa edilen modern bir bina. 2013’ün başlarında yenilendi ve modern sanat müzesi olarak tekrar açıldı. Şu anki sergi ‘Chat Jet (2. bölüm) - Yansımadaki Heykel’. Kitty Kraus, Judith Hopf Tove Storch gibi ünlü sanatçıların da eserlerini bulunduran geniş bir sergi.

36 saatte Graz

19.00
Eğlenceli yemek

Beat, üniversite bölgesinde popüler bir gece kulübü. Gençlerin doluşup soul ve funk müziklerle dans ettiği bir mekân. Ama siz buraya pazar sabahı kahvaltısı için de gidebilirsiniz. California’lı sahibi, Amerikan tarzı kahvaltı mönüleri oluşturmuş. Ancak mekânın en popüler yiyeceği hamburgerleri. Birçok kişiye göre Graz’ın en iyisi. Rokfor peynirli burgerinizi ve trüflü patatesinizi yerken Styria’dan gelen kırmızı şarabınızı yudumlayın. Muhteşem lezzetine göre ucuz bulacağınız bir akşam yemeği olacak (iki kişilik yemek 70 TL).

36 saatte Graz

22.00
Mavi cin

Eğer 20 yaşındaysanız Elisabeth Sokağı’ndaki gece kulüpleri tam size göre. Sofistike bir başlangıç için ’Buddha Style Bar’ olarak bilinen Pfauengarte’da Avusturya’nın mavi cininden yapılan cin toniği seçin (buddha-graz.at). Elisabeth Sokağı’na yakın ancak ziyarete değer bir başka mekânsa Pharmacy (pharmacy-bar.com). Bardan önerimiz burbon, viski, ekşi limon suyu ve bitterstan (otlarla yapılmış içki) ‘London Style’ adlı kokteyl. Gecenize daha gösterişli ve anarşist bir final yapmak için Stadtpark’taki Kombüse kiosk’a gidin (facebook.com/kombuese.graz). Burada punk konserlerinden şiir dinletilerine her şeye tanık olabilirsiniz. Gece yarısından önce kimsenin uğramadığı bardan ayrılış saati yerlilere göre gece 4.

36 saatte Graz

36 saatte Graz

10.00
Müze manzaraları

Şehrin en büyük atraksiyonunu sona saklayarak kalabalıktan kaçının. Künsthaus Sanat Müzesi’ndeki müzikal pazar kahvaltısı çok popüler (55 TL). Saat 10’da giderseniz halen açık olan Katharina Grosse sergisini rahatça inceleme şansınız çok yüksek. Grosse, Alman bir sanatçı ve mimar. Sergiyi gezdikten sonra müzenin geniş terasında Mur Nehri’nin ve Old Town bölgesinin manzarasını izleyin. Ardından giriş katındaki geniş kafede
brunch keyfi yapın (museum-joanneum.at/en/kunsthaus).


NASIL GİDİLİR?

36 saatte Graz

Ağustosun ikinci haftasında İstanbul’dan Graz’a gidiş-dönüş aktarmalı biletler Lufthansa Havayolları’nda 806 liradan başlıyor.

False