Firmalar kendi yağlarında kavruluyor

Güncelleme Tarihi:

Firmalar kendi yağlarında kavruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 01:09

İvedik OSB'nin bölgedeki iş makinaları firmaları arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre, firmalardan yüzde 63'ü yatırım için öz kaynaklarını kullanıyor. Firmaların yüzde 30'u yatırımlarını kredi kullanarak veya borçlanarak finanse ederken, hibe destek programlarından yararlanların oranı yüzde 7 olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

İvedik OSB, bölgedeki iş makinası firmalarının mevcut durumlarının tespiti, beklentilerinin belirlenmesi ve yetenek matrislerinin oluşturulması amacıyla anket çalışması yaptı. Anket kapsamında 185'i İvedik OSB, 72'si OSTİM'de olmak üzere 257 firma yetkilisi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Buna göre, firmalardan yüzde 35'inin şahıs firması, yüzde 63'ünün limited şirketi, yüzde 2'sinin anonim şirket olduğu belirlenirken, yüzde 5'inin söz konusu sınıflardan herhangi birine girmediği tespit edildi.

KENDİ PARALARINA GÜVENİYORLAR

Firmaların yatırımlarını finanse etme yöntemlerine bakıldığında ankete katılan 257 firmanın yüzde 63'ünün yatırımları için öz kaynaklarından yararlandığı belirlendi.
Kredi kullanarak veya borçlanarak yatırımlarını finanse edenlerin oranı yüzde 30, hibe destek programlarından yararlananların oranı yüzde 7 olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

AR-GE İÇİN HİBE VE KREDİ DESTEĞİ

Hibe ve kredi desteklerinin Ar-Ge çalışmaları açısından önemi değerlendirildiğinde ankete katılan firmaların yüzde 59'u söz konusu destekler ile Ar-Ge çalışması yapmayı önemli bulduklarını kaydederken, yüzde 18'i bunu önemsiz gördüğünü belirtti. Bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 11 olarak belirlendi.
Benzer şekilde firmaların yüzde 73'ü hibe ve kredi desteği ile yeni istihdam yapılmasını önemli gördüklerini ifade ederken, desteklerin ihracata başlanması açısından önemli olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 64 olarak kayıtlara geçti.

KAYNAK YETERSİZLİĞİ İHRACATI ENGELLİYOR

Anket kapsamında, katılımcı firmalara ihracat konusunda da sorular yöneltildi. Firmaların 64,6'sı ihracat yapmadıklarını ifade ederken, söz konusu firmaların yüzde 52'si sermaye, nitelikli personel, teknoloji, malzeme gibi kaynak yetersizliklerini, yüzde 29'u dış pazarları tanımama ve bilgi eksikliğini, yüzde 19'u talep edilen kalitede ürün sunamamasından dolayı ihracat yapamadıklarını belirtti.
Buna karşın, firmaların yüzde 25,9'u ihracat yapmayı planladıklarını bildirirken, bu firmaların yüzde 33'ü ihracata başlamak için ürün çeşitliliğini, yüzde 21'i üretim kapasitesini, yüzde 18'i ürün kalitesini artırmayı, yüzde 17'si kalite belgesi almayı ve yüzde 11'i nitelikli satış pazarlama personeli istihdam etmeyi planladıklarını ifade etti. Ankete katılan firmaların yetkilileri, İvedik OSB'den beklentilerini de dile getirdi. Bu konuda firmaların yüzde 23'ü, "düşük oranlarda kredi kullanımlarının sağlanması için bankalarla anlaşılmasını" istedi. Firmaların yüzde 16'sı bölgesel fuarlar, yüzde 11'i ise gelişmiş ülkelere teknik geziler düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Daha fazla eğitici kurs, seminer ve konferanslar düzenlenmesini isteyen firmaların oranı yüzde 15 olurken, bir beklentisi olmadığını ifade eden firmaların oranı yüzde 18'de kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!