Maksat ‘güzellik’ olsun ama bir de güzellik koçu lazım

Güncelleme Tarihi:

Maksat ‘güzellik’ olsun  ama bir de güzellik koçu lazım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2014 01:24

Karşınızda Türkiye’nin ilk güzellik koçu Nur Bilen Yavuzer. Eğitimini Londra’da alan uzman estetisyen, görüntüsünü değiştirmek isteyenlere yol gösteriyor. Birlikte makyaj alışverişine çıkıp ‘hasta’yı sadece sosyalleştirdiği de oluyor. Erkekler de geliyor ancak onlar çaktırmadan güzelleşmenin peşinde.

Haberin Devamı

Sizce biz kim için güzel olmaya çalışıyoruz?

-Kendimiz için. En azından öyle olmalı. Biri gelip “Güzelsin”, “Saçın harika” demeden de kişi kendini beğeniyorsa, mutluluk orada başlamış demektir.

Neden başkaları da bizi beğensin istiyoruz peki?

-Bu, insanın içinde olan bir duygu eksikliği ve hemen herkeste var. Eğer kişi kendinden emin değilse, başka birinden onay istiyor. Bana sorarsanız sağlıklı ve bakımlı görünen her kadın güzel kadındır. Bunun kalkık bir burunla, yuvarlak bir popoyla ilgisi yok kesinlikle.

İnternet sitenizde şöyle diyorsunuz: “Güzel olmak, kusursuz olmamaya çalışmaktır.”

-Bu aslında benim klinikte yaşayarak gördüğüm bir şey. Kadınlar güzel olduklarında işin ucunu bırakmayı bilmiyor. Dudağı, burnu çok güzel oluyor ama o kadar doyumsuz ki daha güzel, daha güzel olsun istiyor. Kusursuz olmaya çalıştığında da güzellik bozuluyor. Bence mükemmel olan hiçbir şey güzel değildir.

Haberin Devamı

Maksat ‘güzellik’ olsun  ama bir de güzellik koçu lazım

Yavuzer’e göre kadınlar güzellik tutkusunu tadında bırakmayı bilmiyor.


Peki, daha da güzel olmaya çalışmalarının altında yatan neden ne?

-Kesinlikle mutsuzluk. Daha genç, daha dinlenmiş görünmek isteyenler var, evet. Ama bir de elinde resimle gelenler var. En çok üzüldüğüm kesim bu. Bir boşluk içindeler. Birinin hayatı doluysa, mutsuz olmaya vakti olmaz; keyifli ve eğlencelidir. Ama işte mutsuz olduklarında bir arayış başlıyor.

Neden mutsuzlar peki?

-Yalnız oldukları için.

Eşi, sevgilisi olanları da dahil ediyor musunuz buna?

-Evet, genel olarak toplumda bir yalnızlık korkusu ve durumu var. Sevgilisiz, eşsiz, arkadaşsız kalma, işyerinde sevilmeme korkusu o kadar yoğun ki... Kişi iyi hissetmeyince kendini değiştirmek istiyor.

Erkeklere gelelim?

-Erkekler için de durum aynı. Onlar da bakımlı olmayı çok seviyor. Ama belli olmasın istiyorlar. Her zaman söylenen şu: “Aman az olsun, kadın gibi olmasın.”

Maksat ‘güzellik’ olsun  ama bir de güzellik koçu lazım

Haberin Devamı

Hastalarınızla ilk konuşmanız nasıl?

-Oturtuyorum karşıma, burada olma sebebini anlamaya çalışıyorum. Kendini neden kötü hissettiği önemli. Mesela bazen çok güzel kadınlar geliyor ama kendilerini güzel hissetmiyorlar. Sizden önce biri geldi. Kaşını ve burnunu yaptırmak istiyordu. Üstelik hem burnu hem kaşları çok güzeldi ve ona çok yakışıyordu. “Neden yaptırmak istiyorsunuz?” dedim. “Değişiklik istiyorum” dedi. Bu çok yanlış bir bakış açısı. İnsanın yüzünde kalıcı bir değişiklik yaptırması o anki mutsuzluğuyla vereceği bir karar değil. Herkes senelerdir bir plastik cerraha gidip istediği şeyi çat diye yaptırabiliyor. Neden burada? Daha dinlenmiş görünmek için mi? Birine benzemek için mi? Para harcamak için mi? Hepsi olabilir bunların. Anlamak lazım. Güzellik koçunun farkı bu, danışmanlık da barındırıyor.

Haberin Devamı

Tuhaf istekler oluyor mu?

-Aynı anda dört ameliyat birden olmak isteyen oluyor: “Ben yatayım uyuyayım, uyanayım ve başka biri olarak kalkayım.” Bu bana çok korkunç geliyor.

Peki, gerçekten böyle bir şeyin olabileceğini düşünüyor mu yoksa fantezi mi?

-Düşünüyor, evet. Aslında o yeni bir hayat istiyor. Bir listeyle veya bir resimle gelip “Ben buna benzemek istiyorum” dediğinde o hastaya dokunmamak lazım. Dört ameliyatı olup kalksa da aynı kalple kalkacak, onu mutlu etmeye imkân yok.

Kadınların en çok istedikleri ne oluyor cerrahide?

-Burada en çok meme ve burun ameliyatı yapılıyor. Arkasından liposuction geliyor. Artık botoks, dolgu ve vitamin de iyice yaygınlaşmış durumda.

Haberin Devamı

Maksat ‘güzellik’ olsun  ama bir de güzellik koçu lazım

Bir yerini yaptırınca önünü alamayan oluyor mu? Bu iş hastalığa dönüşebilir mi?

-Kimileri için bu iş kusursuz olmak istemeye dönüşebilir, evet. Dudağını yaptırıyor, arkadaşları beğeniyor. O sözleri tekrar duymak için yine geliyor. Bu sefer burnuna dolgu yaptırıyor. Biz diyoruz ki “Bu kliniğe yılda iki kereden fazla geliyorsanız burada bir tuhaflık var.” Ayrıca ben sokakta yürürken birbirine benzeyen insanlar görünce üzülüyorum. Eskiden önümüzden 10 kadın geçse, 10 farklı hayat geçtiğini hissederdik ama artık öyle değil. Bu biraz kontrol meselesi. Kadınlar şunu demeli: “Ben şaşkın görünmek istemiyorum. Sıfır kırışıklık istemiyorum. Mimiklerimi seviyorum.”

Haberin Devamı

“Güzel görünüyor muyum?” sorusundan özgürleşsin istiyoruz kadınlar.

-Tabii ki iç güzellik önemli ama bence fiziki güzellik de önemli. Güzel olmak bir tavır aslında. Hayata karşı verilmiş bir karar... “Ben güzelim, güzel bakıyorum, köpeğe de güzel bakıyorum, kendimi de güzel görüyorum, evim de güzel, çiçeklerim de güzel...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!