İşte rızkıyla gelen projeler

Girişimci ruhların zengin dayılarından sermaye istediği dönemler bitti. Artık projeler kalabalık kitleler tarafından yatırım desteği alabiliyor. Bunun en popüler mecrasıysa açık ara Kickstarter.

Haberin Devamı

Bilmeyenler için küçük bir hatırlatma yaparak başlayalım: 2009’da kurulan Kickstarter’da yaratıcı proje sahipleri çizgi roman, dans, tasarım, moda, film & video, yemek, oyunlar, müzik, fotoğrafçılık, yayıncılık, teknoloji ve tiyatro alanındaki ürünlerinin prototipini bir meblağ hedefi belirleyerek sergiliyor. Söz konusu tutarı, ürünün ‘Bakın elle tutuyoruz, sanırım bir şey yaptık’ seviyesine gelmesi için gerekli olan minimum rakam olarak ifade edebiliriz. Bu projeye inanan insanlar da gönlünden kopan kadar bağışta bulunuyor. Hedef tuttuğu takdirde para proje sahibine aktarılıyor. Aksi hallerde gözyaşları sel olmakta. Kişisel favorim projelere gelince...

Earin: Hobileri arasında müzik dinlemek olmayan neredeyse yok. Bu yüzden kulak tıkacı görünümlü kablosuz hoparlör Earin’in bir Kickstarter yıldızı olmasına şaşmamalı. Hedefi 179 bin sterlin olan Earin, 972 bin sterlin yatırım toplamayı başardı. Ürünün Ocak 2015’te 79 sterlinlik etiketiyle raflarda ve ortakulak ihtihaplarındaki yerini alması bekleniyor. Tek şarjla 3 saat kullanıldığını, Bluetooth teknolojisiyle akıllı telefonlara bağlanabildiğini de ekleyeyim.

Haberin Devamı

FlyKly Smart Wheel: Evet, İstanbul’u pedala basarak dolaşmak harika bir fikir. Tabii bunu yapmıyorsanız eğer. Çünkü 7 tepe üstüne kurulu harika şehr-i İstanbul, bu işi de sıklıkla yokuşa sürmekte, onun sizi değil sizin bisikleti taşıdığınız bir aksiyon senaryosu hayata geçmekte. Ve benim gibi tembeller için pratik bir çözüm mevcut: elektrikli bisikletler. Ürün trend hale gelmeye başladı bile. Ancak yeni almak yerine evdeki emektar bisikleti elektrikli yapabilirsiniz. Bir Kickstarter projesi olan akıllı lastiği bisikletinize taktığınızda elektrikli oluyor. Lastik, mobil uygulamayla iletişim kuruyor, hız app üzerinden ayarlanıyor (maksimum 32 km/saat). Ürünün fiyatının 590 dolar olması bekleniyor.

Coolest: Kickstarter’da bir çok ilginç proje var ancak çok azı 4.1 milyon dolar toplamayı başarabiliyor. ‘Coolest’ adlı soğutucu, birçok erkeğin evlenme teklifi edebileceği kadar hamarat bir ürün. Müzik dinlemek istediğinizde kablosuz hoparlör, bira içmek istediğinizde açacak, piliniz bittiğinde su geçirmez USB şarj aleti, karanlıkta ışık, toplanacağınız zaman taşınabilir bavul, kokteyl yapacağınız zaman barmaid olabiliyor. Beklenen fiyatıysa 185 dolar.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA KICKSTARTER

2009’dan bu yana 6.7 milyon kişi Kickstarter projelerine 1 milyar dolar bağışladı.
2013’te dakikada 913 dolar bağışlandı. 19 bin 911 proje fonlandı. 7 kıtadan bağış yapıldı (Evet, Antarktika’dan da).
Kickstarter’da 2.4 milyon dolar toplayan Oculus Rift sanal gerçeklik headset projesi Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alındı.

Yazarın Tüm Yazıları