Aileler üstün zekalı çocuk istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Aileler üstün zekalı çocuk istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2014 01:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın araştırması, ailelerin üstün zekalı (yetenekli) çocuk istemediklerini, zihinsel engelli çocuğa sahip olmakla aynı tutumu sergilediklerini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Araştırma ile aynı zamanda vatandaşların üstün zekalı çocukları kısa ömürlü zannettikleri de tespit edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üstün zekalı çocuklar ve ailelerine yönelik bir kitapçık hazırladı. İlginç sonuçların yer aldığı kitapta şu bilgilere yer verildi:

OLUMLU TUTUM GÖRÜLMEDİ

‘Zeka düzeyi dehaya yakın bir çocuğa sahip olmak için beslenme ve tedbirler önerilse bunları uygular mısınız’ sorusuna verilen yanıtlar toplumun bu çocuklara karşı çok da olumlu bir tutum içinde olmadığını gösterdi. Anne ve babaların zihinsel engelli çocuğa sahip olmaya benzer tutumlar sergiledikleri belirlendi.

‘KISA ÖMÜRLÜ’ İNANCI

Üstün zekalı çocukların okul başarısı kademe arttıkça düşer. Önlem alınmadığı takdirde normal sınıf ortamında çeşitli olumsuzluklar yaşarlar. Halk üstün yetenekli çocukların zayıf, sağlığı bozuk ve kısa ömürlü olduklarına inanıyor. Oysa araştırmalar bunun tersini gösteriyor.

Haberin Devamı

ERKEN KONUŞUP ERKEN YÜRÜYORLAR

Üstün zekalı çocuğun yeteneklerinin belirlenmesi için öncelikle erken tanınması gerekiyor. Üstün zekalı çocuklar genelde erken yürür ve erken konuşurlar, yaşlarından beklenmeyen bir kelime dağarcığına sahip olurlar. Esprilidir. Genelde okuma yazmayı okula gitmeden öğrenirler.

SÜREKLİ ÜSTÜN ZEKALISIN DENMEMELİ

Çocuğa sürekli ‘üstün zekalısın’ denmemeli çünkü üstesinden gelemeyeceği bir yük oluşturur. Bu durum kendisini farklı görmesine ve başkalarıyla normal ilişki kurmasına engel olur. Kendilerini tam olarak ifade edememe durumunda depresyona girebilirler. Bu çocuklara zihnini bir noktada yoğunlaştırarak ya da meditasyon yaparak rahatlaması öğretilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!