Karaciğer tümöründe yeni umut

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz hepatoselüler karsinom olarak adlandırdığımız, karaciğerin habis tümörlerinin tedavisinde yeni kullanılmaya başlanan bir yöntem olan RFITT, yani ‘radyofrekans kaynaklı termo terapi.’

Haberin Devamı

Bu yeni yöntemi ve hangi durumlarda kullanıldığını, karaciğer tümörlerinin tedavisindeki önemini Ankara Kudret International Hospital doktorlarından genel cerrahi uzmanı Dr. Burak Kavlakoğlu ile hafta boyunca sizlerden gelen sorular doğrultusunda konuştuk:

* Karaciğer Tümörlerinde Radyofrekans Ablasyon(RFA) nedir?

Karaciğer tümörleri onkolojik cerrahi ile uğraşan cerrahların sıklıkla karşılaştıkları tümörlerdir. Toplumda oldukça sık rastladığımız hepatit-B zemininde gelişen hepatoselüler karsinom dediğimiz karaciğerin primer tümörleri son yıllarda önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Gelişen radyofrekans ablasyon (RFA) teknolojisi, karaciğerde bulunan kanser hücrelerinin ısı enerjisi kullanılarak tedavisinde ufuklar açmaya başlamıştır. Çoğu zaman RFA olarak da adlandırılan radyofrekans ablasyon, kanser için bir minimal invaziv tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

* RFA en sık hangi karaciğer tümörlerinde mi kullanılır?

RFA en sık hepatosellüler karsinoma olarak adlandırdığımız kronik hepatit-siroz zemininde gelişen karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan tümörlerde ve kalın bağırsak kanserlerinin karaciğere olan metastazlarında kullanılmaktadır. Hastanemizde de kullandığımız yeni nesil bipolar radyofrekans kaynaklı termo terapi (RFITT) cihazı ile karaciğer tümörleri güvenle tedavi edilebilmektedir. Bu cihaz çıkarılması mümkün olmayan, cerrahi sırasında çıkarılabilen tümörlerin yanı sıra karaciğerin karşı lobunda çıkarılamayacak bölgedeki tümörleri veya tedavi sonrası tekrarlayan tümörleri tedavi etmede güçlü bir alternatiftir.

İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

* RFITT tedavisine nasıl hazırlanmalıyız, yani hastayı nasıl hazırlamalıyız?

Öncelikle bitkisel ürünler dahil tüm kullandığınız ilaçları ve özellikle örneğin aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları doktorunuza söylemeniz gereklidir. Bu tedaviden belli bir süre önce bu ilaçların kesilmesi gerekir. Herhangi bir ilaca alerjiniz varsa bunu da söylemelisiniz. Gebelerde bu yöntem çok zorunlu olmadıkça uygulanmamalıdır. Uygulamadan önceki gece saat 24’den sonra bir şey yenilip içilmemelidir

Haberin Devamı

* Prosedür nedir,nasıl uygulanır konuyu biraz detaylandırabilir misiniz?

RFITT tedavisi ameliyat sırasında doğrudan, ameliyat kesisi yapmadan ciltten delerek ve laparoskopik yöntemle karın içi organları görerek doğrudan tümör içine uygulama olarak 3 şekilde yapılır.
* Cerrahi yöntemde genel anestezi ile karın açılarak karaciğerdeki tümör bulunur. Eğer derin yerleşimli ve birden çok ise ameliyat sırasında ultrasonografi yapılır, tümörler bulunarak aplikatör direk içine uygulanır.
* Perkütan teknikte ise görüntüleme eşliğinde tümör lokalize edilir, lokal veya genel anestezi ve saha temizliğini takiben perkütan tekniğe uygun olan aplikatörler tümörün içine ilerletilir.
* Bir diğer teknik olan Laparoskopik anestezide ise boru şeklindeki plastik laparoskopi portlarından kamera ve çalışma aletleri karın içerisine sokulur. Tümör doğrudan görülerek aplikatör tümör içerisine ilerletilerek tedavi yapılır. Bizim olgumuzda tümörün yeri ve karaciğerin yapısı nedeniyle tedavide başarısızlık şansı olduğundan diğer tekniklere uygun bulunmadı ve açık cerrahi teknik tercih edildi.

Haberin Devamı

* Prosedür ne kadar sürer?

Tümörün çapına bağlı olarak skalalar mevcuttur. Bu skalada tümörün çapına göre verilecek enerji miktarı, hangi aplikatörün kaç adet kullanılacağı ve uygulama süreleri verilmiştir. Örneğin 25 mm lik bir tümöre tek aplikatörle 20 watt-10 kJ enerji -13 dakika verilmesi yeterliyken, 60 mm lik büyük bir tümöre üç aplikatörle 120 watt-225 kJ enerji-63 dakika verilmesi gereklidir. ÖZetlen,tedavinin süresi tümör sayısı ve çapına göre değişmektedir.

* RFITT sonrasında nelerle karşılaşabilirim?

Uygulama sırasında ve sonrasında kalp atımınız ve tansiyonunuz monitör ile izlenecektir. Genel anesteziden sonra boğazınızda yutkunurken bir ağrı hissedebilirsiniz. En önemlisi uygulama sonrası oluşan ağrıdır,ancak ağrı kesici ilaçların damardan serum içinde verilmesiyle bu sorun kolayca halledilebilir.

Haberin Devamı

* Tedavimin başarılı olup olmadığını nasıl anlarım?

Tedavi sonrası 24-48. saatten itibaren hastalar bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans görüntülemeleri ile takibe alınır. Görüntüleme sonucuna göre tedavinin başarılı olup olmadığına karar verilir, bazı laboratuvar belirteçlerinde de belirgin düşme olması beklenir. Bu testlerler tedavinin başarılı olup olmadığını anlaşılabilir.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ALZHEİMER HASTALIĞI

Sevgili okurlar, önümüzdeki hafta konumuz alzheimer hastalığı olacak. Bu hastalık halk arasında bunama olarak da bilinen ve yaşla birlikte görülme riski artan bir hafıza hastalığıdır. Hastalık hakkında Ankara TOBB ETÜ Hastanasi doktorlarından nöroloji uzmanı ve aynı zamanda klinik nörofizyoloji uzmanı Doç. Dr. Erdal Eroğlu ile konuşacağız. Alzheimer hastalığı ile ilgili merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi hafta boyunca bana skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları