Diyabet hastalarına bayram uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Diyabet hastalarına bayram uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2014 01:14

Bayramda özellikle diyabet hastalarının yeme ve içmelerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketiminin artacağını ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, özellikle diyabet hastalarının yeme ve içmelerine daha fazla dikkat ederek, günlük düzenlerini sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti. Bayram sabahında güne mutlaka zeytin, süt, az yağlı beyaz peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıyla başlanmasını öneren Can, hamur işi, reçel ve marmelat gibi basit şeker içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Aç olunmaması halinde bile ara öğünlerin tüketilmesini önemsediklerini anlatan Can, kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinden oluşan üç ana öğün ve bunu destekleyen iki veya üç ara öğün olacak şekilde beslenilmesini gerektiğinin altını çizdi.

ÖĞÜN ATLAMAK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR

Haberin Devamı

Bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra şeker komasına varan ciddi sonuçların gelişebileceğini söyleyen Can, şöyle devam etti:
“Bayram sonrasında bu düzensiz beslenme alışkanlığını sürdüren hastalarda zamanla diyabetin komplikasyonları olan kalp damar hastalıkları, diyabetik ayak, böbrek yetmezliği ve gözde körlüğe varan tablolar da ortaya çıkabiliyor. Öğün atlamak, kan şekerinin düşmesine ve bir sonraki öğünde daha çok yemek yemeye neden olur. Etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri yiyin.

HER ZİYARETTE ŞEKER ALMAYIN

Bayram süresince öğle ve akşam yemeklerinde ekmek, pilav, makarna, börek gibi karbonhidratı fazla besinler tüketmeyin. Bunların yerine etli veya zeytinyağlı sebze yemekleri, bulgur pilavı ve kuru baklagil gibi tam tahıllı besinleri tüketin. Sebze yemekleri ve tam tahıllı besinler lif içerdikleri ve yavaş emildikleri için kan şekerini beklenenden daha yavaş artırırlar, pankreası zorlamazlar. Ev ziyaretlerinde her seferinde şeker ve çikolata almayın. Bir tatlı hakkınız var, bunu da şeker veya çikolata ile harcamayın. Saf şekerin metabolizmayı yorduğunu ve pankreası zorladığını göz önüne alırsak, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızda fayda var.”

MEYVEYİ SÜTLE TÜKETİN

Haberin Devamı

Kan şekerinin dengede kalması için meyvenin iki ceviz, bir bardak süt ya da yoğurt gibi protein içeren besinle yenmesini tavsiye eden Can, “Bayramın ikinci ve üçüncü gününde zamanın egzersiz ve yürüyüş yaparak geçirilmesi önem taşıyor. Hareket ettiğinizde kaslarınız kan şekerini kullanıyor ve şeker düzeyiniz dengeleniyor. Egzersiz aynı zamanda kaslarınızı güçlendirip metabolizma hızınızı arttırıyor, kolesterol düzeyini düşürüyor ve zayıflamanızı kolaylaştırıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!