Canlı kalkan iddiasına Gazzeliler tepkili

Güncelleme Tarihi:

Canlı kalkan iddiasına Gazzeliler tepkili
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 00:47

İSRAİL Gazze’de üçte biri çocuk olan sivil kayıplarla ilgili eleştirilere “Hamas insanları canlı kalkan olarak kullanıyor” suçlamasıyla ve BM okulunda roket bulunduğu iddiasıyla yanıt verirken ateş altındaki Gazzeliler iddiayı temelsiz buluyor.

Haberin Devamı

Şifa Hastanesi’ne yaralı yakınlarına refakat eden Şicaiyyelilere göre İsrail ordusu bölgeyi boşaltmak için hedef gözeterek ya da gözetmeden tanklarla ateş ediyor. Hürriyet’e konuşan Gazzeli gazeteci Mahmud Adnan ev, okul ya da camilere roket saklandığına ilişkin iddiaya “Okullar BM’nin denetiminde. Bekçileri BM personeli. Filistinli örgütlerin bu tür binalara roket yerleştirmeye ihtiyacı yok. Direnişin silahını bu tür yerlerde saklamaya ihtiyacı yok. Yer altında o kadar çok yer var ki” diyerek reddetti. Gazetecilik okuyan Aba Ebu Şanab ise Şicaiyye’deki evinde dört gün mahsur kaldığını belirterek “Bir gün evlerin boşaltılması mesajlarının ardından top mermileriyle ateş açıldı. İnsanlar evlerini terk etmeyince bu kez doğrudan Karama, Mansura ve Saaf mahallelerinde evleri vurmaya başladılar. Sonra tanklarla girip yakıp yıktılar. Biz dördüncü gün evden çıkmayı başardık. Sınır bölgesinde çatışmalar yaşandı. Direnişçiler sokak aralarında ya da evlere sığınarak çatışmıyor ki bizi kalkan olarak kullanmış olsunlar” diye konuştu. Hastanede yaralı yakınlarını bekleyen Şicaiyyeli İyad Hassune “Direnişçiler sınır bölgesinde tünellerden çıkarak çatışıp dönüyor” derken Akram Hasaneyn “Mücahitler mi onlar hayalet. Asla göremezsin, hepsi yerin altında” ifadelerini kullandı. 60 yaşlarında Şicaiyyeli Ebu Ahmed el Haccac ise şunları söyledi: “İki üç metrelik bir roketi evin çatısına ya da hastaneye çıkartacaksın, bu iddiaya sadece gülünür. Eğer evlerin çatıları kullanılıyorsa İsrail bunları uyduları ve zennaneleri (İHA) ile anında tespit eder. ”

İsrail’den tampon bölge hazırlığı

Haberin Devamı

Ancak Gazze’de askeri sivil alanı yapmanın imkânsız olduğu 8 km’ye 40 km uzunluğunda bir şeritte metrekare başına düşen insan açısından dünyanın en yoğun yeri. Savaş başladığında tüm Gazze askeri bölgeye dönüşüyor. Yerleşim alanlarında askeri aktivite neredeyse hiç yok ama kentten roketler fırlatılıyor. Ancak bu roketler anında F-16’larla vurulduğu için genelde boş arazi, futbol sahası, mezarlık gibi yerlerden fırlatılıyor. İsrail Gazze’nin merkezinde ya bu tür roket atılan yerleri vuruyor ya da Hamas ile bağlantılı insanların evlerini hedef gözeterek bombalıyor. Asıl can kaybı İsrail’in tampon bölge oluşturmak için hedef aldığı Beyt Hanun, Tuffah, Şicaiyye, Cuhreddik, Huzaa ve Doğu Han Yunus’ta yaşandı. Huzaa bölge sakinlerinden Tarık Faik, Hürriyet’e şöyle anlattı: “Üç gündür Huzaa, Zenne, Garara ve Sofa’da evleri vuruyorlar. Önce hedef gözetmeden ateş açtılar, amaçları insanların bölgeyi terk etmesiydi. Terk etmeyince evleri vurmaya başladılar. Buldozerlerle evleri yıkıyorlar. Yüksek binalara keskin nişancılar yerleşti. Bunu bölgede tampon bölge oluşturmak için yapıyorlar.”

Guantanamo iddiası

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği operasyon sırasında gözaltına alınan Filistinlilerin görüntüleri Küba’daki ABD’nin Guantanamo üssünde tutulan terör zanlılarını hatırlattı. Reuters ajansının İsrail haber sitesi Walla’dan elde ettiği fotoğrafta onlarca Filistinli tutuklu, elleri ayakları kelepçelenmiş ve gözleri de bağlanmış şekilde yerde oturtularak bekletiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!