İsrail mültecilerin sığındığı BM okulunu vurdu

Güncelleme Tarihi:

İsrail mültecilerin sığındığı BM okulunu vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 00:47

7 Temmuz’dan bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında ölenlerin sayısı 800’e yaklaşırken dün İsrail tankları Beyt Hanun kentinde BM’ye ait mültecilerin yaşadığı bir okulu vurdu. Okulda çoğu çocuk 15 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Saldırıdan bir gün önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon BM’ye ait bazı okullarda gizlenmiş roket bulunduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

İSRAİL ordusu, tank ateşiyle evlerini terk eden sivillerin sığındığı bir BM okulunu vurdu. Beyt Hanun kentindeki saldırıda ilk belirlemelere göre en az 15 kişi hayatını kaybederken, 200’den fazla kişi de yaralandı. Bu, Hamas’ın roket depoladığı iddiasıyla İsrail’in vurduğu dördüncü BM kuruluşu oldu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’ndan Robert Turner, okula saldırı yapılmadan önce İsrail güçleriyle temas halinde olduklarını ve okulun koordinatlarını İsrail’e verdiklerini kaydetti.

BM: İSRAİL UYARMADAN VURDU
İsrail’in bir operasyon yapma kararı alması halinde kendilerinin okulu belirlenen bir pencereden nasıl boşaltacaklarını konusunda İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu ifade eden BM yetkilisi Turner, görüşmelerinin aksine İsrail ordusunun okulu vurmadan önce hiçbir uyarı da bulunmadığını vurguladı. Bir başka BM yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada “Binaya sığınan insanlardan okulun operasyonda hedef olmaması için ayrılmalarını istiyorduk” dedi.

Haberin Devamı

El Cezire kanalına konuşan Kemal Advan adlı yaralı ise “Okulda kalıyorduk çünkü güvenli olduğu söylenmişti” diyerek BM yetkilisiyle çelişen bir açıklama yaptı. Okulun bahçesinde kan içinde kalmış sıralar dikkat çekerken Beit Hanun Hastanesi’nin müdürü Ayman Hamdan, yaşanan saldırı sonrasında “Böyle bir katliam sonrasında müdahale etmek için birden fazla hastane gerekir” dedi. İsrail Radyosu, BM okulunda ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı. İsrail tank ateşine hedef olan okulda, İsrail’in düzenlediği saldırılardan kaçan çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 800 mülteci yaşıyordu. 17 gündür süren operasyon sonrasında Sağlık Bakanlığı’ndan Eşref al-Qodra AA’ya yaptığı açıklamada, “En az 771 kişi öldü, 5 bin kişi yaralandı” dedi. Ölenlerin 190’nın çocuk, 95’inin kadın ve 47’sinin yaşlı kişiler olduğu belirtildi.

BAN KI-MOON AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Gazze Şeridi’nde BM’ye ait bir okulda gizlenmiş halde bulunan 20 roketin kaybolduğu yolunda açıklama yapmıştı. BM’nin Gazze’deki temsilciliği olan UNRWA’nın bir hafta önce boş okullarından birinde roket bulunduğu, salı gününde ise başka bir okulda benzer bir tespit yapıldığını söylemişti. UNRWA, ilgili tarafları bilgilendirdiklerini belirtilirken, kimi kastettikleri ise açıklık kazanmamıştı. UNRWA, Gazze’deki 69 okulda 102 bin savaş mültecine barınma ihtiyacı sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!