ABD Askeri Akademisi’nin ortaya attığı VUCA iş hayatına nasıl girdi?

KORN FERRY dünyanın en büyük üst düzey yönetici yerleştirme şirketlerinden biri.Diğer bir deyişle “beyin avcısı”.

Haberin Devamı

Cirosu 1 milyarı bulan, New York Borsası’na kote şirketin 18 yılı aşkın bir süredir Türkiye Başkanlığını yapan Şerif Kaynar’ı tanımayan yoktur. Turkcell’e Süreyya Ciliv, Vodafone’a ise Serpil Timuray’ın transferinin arkasındaki isim olan Şerif Kaynar 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Korn Ferry’deki “icracı başkan” görevini bırakıyor, sadece başkan olarak kalıyor.

Korn Ferry Türkiye’nin yeni Genel Müdürü Nilgün Langenberg, şirketin Türkiye ofisi kurulurken çekirdek ekibin içinde yer almış bir isim. Hollanda’da evlenip iş hayatına bu ülkede devam ederken Kaynar’ın teklifi üzerine çoluk çocuk yeniden İstanbul’a dönüyor.

Korn Ferry’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkanı Bernard Zen-Ruffinen’in İstanbul ziyareti Nilgün Langenberg ile tanışma vesilesi oluyor.Sohbet tabii ki, üst düzey yöneticilerin şirketlerle nasıl buluştukları etrafında dönüyor.

Haberin Devamı

Korn Ferry’nin üst düzey yönetici yerleştirmede rakiplerine önemli fark atmasının en büyük nedeni bilimsel verilere dayanması. ABD’de ve özellikle Minneapolis’te “davranış bilimleri” üzerinde ihtisaslaşmış bazı şirketleri bünyesine katan Korn Ferry, peşine düştüğü üst yöneticilere uyguladığı bilimsel testlerle bakın neleri ölçebiliyor?

Öğrenme çevikliği

Çevreye uyum kapasitesi

Ekip kurma becerisi

Bernard Zen-Ruffinen’e küresel şirketlerin üst düzey yönetici seçiminde en fazla hangi özelliklerin üzerinde durduklarını sorduk. Birinci sırada ve bir yöneticiden istenen olmazsa olmaz koşul “finansal yönetim” becerisi.Zen- Ruffinen’e göre ikinci sırada ekip kurma geliyor.“Yıldız isimlere oynayandan ziyade doğru ekibi kuranlar başarılı oluyor. Futbol şampiyonasının galibi Almanya gibi” diyor. Üçüncü sırada ise yöneticilerin “küresel etkileşim” meselelerine vakıf olmaları geliyor. Örneğin Ortadoğu’daki gelişmelerin Çin’deki işini nasıl etkileyeceğini tahmin edebilecek, önlemlerini ona göre alacak “Yöneticinin VUCA kurallarından haberdar olması gerekiyor” diyor Zen-Ruffinen. İş dünyasının son yıllarda haşir neşir olduğu VUCA ingilizce dört sözcüğün baş harflerinden oluşuyor.Şöyle ki: V (volatility yani değişkenlik), U (uncertainty yani belirsizlik, tahmin edilemezlik durumu) C (complexity yani karmaşıklık, A (ambiguity yani muğlaklık).

Haberin Devamı

Bu VUCA konseptini ortaya atan Amerikan Askeri Akademisi.Soğuk Savaş Dönemi’nden sonra ortaya çıkan yeni gerçeklerlere göre stratejiler belirlemek için ortaya atılmış. Siyasi ve askeri açıdan VUCA’nın dünyaya şahane bir yön verdiğini söyleyemeyeceğim.Üst düzey yöneticileri daha başarılı kıldıysa onu bilemem.

Yöneticilerde aranan diğer yetenekler arasında “hesaplanmış riskleri göze almak”, tüm paydaşları iyi idare etmek gibi şeyler var.

Korn Ferry’nin üst düzey yöneticilerinden birini bulmuşken Türk üst düzey yöneticilerin en güçlü ve en zayıf noktalarını sorduk.Üst düzey Türk yöneticisi Avrupalı’ya göre çok daha esnek ve gerekirse dünyanın öbür ucuna dahi gidebiliyor.Üst düzey yöneticilerimizin en zayıf yönleri ekip kurmada ortaya çıkıyor.

Yazarın Tüm Yazıları