2 günde 2 dünya rekoru

Güncelleme Tarihi:

2 günde 2 dünya rekoru
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 20:37

Dünya sualtı serbest dalış şampiyonu Şahika Ercümen, Kaş’ta dün kırdığı rekoruna bugün bir yenisini ekledi. ‘Paletsiz, ip destekli serbest dalış’ (freeimmersion) kategorisinde 2 dakika 51 saniyede nefesini tutan Ercümen, 72 metreye daldı.

Haberin Devamı

Ercümen, 23 Temmuz Çarşamba günü ‘Paletsiz Değişken Ağırlık’ kategorisinde 91 metreye inerek yeni bir rekorun sahibi olmuştu. 24 Temmuz’da da (bugün) yeni bir dünya rekoru deneyen Ercümen, bir kez daha başarılı oldu. ‘Paletsiz, ip destekli serbest dalış’ kategorisinde dalışını gerçekleştiren Ercümen, 2 dakika 51 saniye boyunca suda kalarak 72 metre indi.

Dünyada serbest dalış rekorları Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) tarafından düzenleniyor. Serbest dalışla ilgili CMAS’ın 5 kategorisi bulunuyor. Bunlardan ikisi için henüz deneme yapılmadı. Birinde rekor bir İtalyan dalgıca, ikisinde ise Şahika Ercümen’e ait.

Son dünya rekoru denemesinin ardından Hürriyet’e konuşan Ercümen, rekorların Gazze’de yaşanan felaktler nedeniyle pek fazla sevinemediğini belirterek, “Ancak ülkem adına gurur duyuyorum. Normalde rekorların ardından kutlama yapıyoruz. Ancak hem dünkü hem de bugünkü rekorun ardından kutlama yapmadık. Bu rekorları ülkemize kazandırmak ilk hedefimdi. Kırılması çok zor rekorlardı, bunu başardım” dedi.

Haberin Devamı

İki gün art arda olmasının kendisi için zor olduğunu anlatan Ercümen, şunları söyledi: “Dünkü rekor (91 metre) beni zorlamadı. Çünkü derine asansörle iniliyor. Bugünkü denemede ise sadece bir ipten yardım alarak indim. Palet yoktu. Çok zordu. Bu branş için de fazla hazırlanamamıştım. Sadece Kaş’ta 10 gün çalışabildim. Kısa bir süre de Kızıldeniz’de hazırlandım.!

Ercümen’in verdiği bilgilere göre, Galata Kulesi’nden daha yüksek olan o derinliklerde insanın her santimetrekaresine yaklaşık 10 kilogramlık bir basınç uygulanıyor. Bir futbol topu kadar olan akciğerler tenis topu kadar küçülüyor.


2 günde 2 dünya rekoru

Fotoğraf: Tahsin CEYLAN

Şahika Ercümen kimdir?
Profesyonel serbest dalgıç, serbest dalış eğitmeni, beslenme ve diyet uzmanı Ercümen, 16 Ocak 1985’te Çanakkale’de doğdu. Lise eğitimini Milli Piyango Anadolu Lisesi, Çanakkale’de tamamladı. Çocukluğunda yaşadığı astım rahatsızlığı üzerine spora başladıktan sonra su sporlarının bir çok dalında dünya çapında başarılar elde etti. 1998’den beri katıldığı yüzme ve sualtı sporları müsabakalarında, 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kazandığı madalya, aldığı çeşitli özel ödüller ve kupaların yanı sıra, ulusal rekor ve üç tane de resmi dünya rekoru kırdı. Çeşitli reklam, sinema filmleri ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alan milli sporcu, engelliler ile dalış, suların korunması ve nesli tehlike altında olan türler ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Ayrıca televizyon programı ve organizasyonlarda sunuculuk yapmasının yanı sıra doğru nefeslenme, başarı, motivasyon gibi konularda da seminerler veriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!