Tersine göç Altındağ’da başladı

Güncelleme Tarihi:

Tersine göç Altındağ’da başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2014 01:14

Altındağ Belediyesi’nin, Türkiye’nin dört bir yanından getirdiği evlerle ilçe merkezinde eski köy hayatını canlandırdığı Altın Köy’deki ekili tarlalardan ilk hasat alındı. Tırpanla ekin biçen Başkan Veysel Tiryaki, ekini patosa atıp, çıkan buğdayı değirmende öğüttü.

Haberin Devamı

Altındağ Belediyesi’nin uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü ‘Altın Köy’ projesinde ekilen tarlalardan ilk hasat alındı. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yaklaşık 500 dönüm üzerine kurulan ve eski köy hayatının canlandırılacağı alanda önce çekiçlediği tırpanla hasat biçti, daha sonra ekini patostan geçirdi ve değirmende buğday öğüterek un haline getirdi.
Bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Tiryaki, “Anadolu’nun bazı yörelerinde terk edilerek, fırınlarda odun olarak satılan 100 yıllık evleri satın alarak, Altın Köy içine yeniden kurduk. Bu bir kültür projesi. Altın Köy Açık Hava Müzesi, hem Ankara için hem Türkiye için önemli bir proje” diye konfuştu.

KÖY HAYATINI BİLİYORUM

Tiryaki köy hayatına yakın olduğu için yapılanları tek tek izlediğini ve projelendirdiğini söyleyerek, “Çocukluğum köyde geçti. O bakımdan köy hayatını iyi biliyorum” dedi. Altın Köy’de Türkiye’nin en büyük asma köprüsü, yel ve su değirmenleri, 100 yıllık köy evleri, tomruk evler, köy kahvesi, köy camisi, taş köprü, yapay derenin yanı sıra ahırlar, tarlalar ve hayvanlar yer alıyor. Parkın içinde koyun, at, inek gibi evcil hayvanlar bulunuyor. Ziyaretçilerin faytonlarla dolaşabileceği köy, eski ahşap evlerden değirmenlere, ekmek fırınından ahırlara köy hayatının olmazsa olmaz pek çok ritüelini barındırıyor. Köyde buğday öğütülüp un yapılıyor ve fırında ekmek pişiriliyor.

Haberin Devamı

MİNİK TAY İLGİ ÇEKİYOR

Tersine göç Altındağ’da başladı

Altın Köy’de yeni doğum yapmış olan bir at ve yavrusu çevre halkının da sevgilisi olurken Başkan Tiryaki, “10 günlük tayımız burada doğdu. Şimdiden onu görmek için çevre halkı sıraya giriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!