Özel'den Soma OSB için soru önergesi

Güncelleme Tarihi:

Özelden Soma OSB için soru önergesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 01:16

CHP MANİSA Milletvekili Özgür Özel 13 Mayıs Soma faciasının ardından yeniden gündeme gelen Soma Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) akıbetini bir soru önergesi ile TBMM'ye taşıdı.

Haberin Devamı



CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel 13 yıldır kurulması beklenen ama hala kurulmamış olan Soma OSB'nin ne zaman tamamlanacağına ilişkin konuyu TBMM'nin gündemine taşıdı. CHP'li Özel, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi.
CHP Manisa Milletvekili Özel yaptığı yazılı açıklamada Soma İlçesi'nde tarım ile hayvancılığın bitirildiğini ve ilçenin tamamen madene mahkum edildiğinin altını çizerek, "105 bin nüfuslu Soma İlçesi'nin en önemli geçim kaynağı madenciliktir ve son yıllarda bitirilen tarım ve hayvancılık nedeniyle Somalılar adeta madene mecbur bırakılmıştır. Madencilerimiz maden politikaları yüzünden gece gündüz demeden çalışmaya mahkum edilmiş, Soma ise, geçim sıkıntısı çeken vatandaşların madenlerde iş bulabilmek umuduyla göç ettiği bir bölge haline dönüşmüştür" diye konuştu.

Haberin Devamı


MADENCİLİK DIŞINDA YENİ ALANLAR OLUŞTURULMALI

CHP'li Özel, 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasının ardından Soma İlçesi'nde madencilik sektöründen hariç istihdam sahalarının oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, "Özellikle 13 Mayıs faciasının ardından, Soma'nın tek istihdam alanı madencilik sektörünün dışında bir an önce alternatif istihdam seçeneklerinin oluşturulması gerektiği açıktır. Soma'nın kömüre bağlı ekonomisinin değişmesi ve yatırımlarda yalnız kalmaması için OSB kurulması ise son derece önemlidir" diye konuştu.
CHP'li Özel, Soma Organize Sanayi Bölgesi konusunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık cevaplaması üzerine yazılı önergesinde, "Soma OSB'nin 13 yıldır kurulmamış olmasının nedeni nedir? Soma OSB'nin ne zaman kurulması planlanmaktadır? Bakanlığınız OSB'nin kurulacağı bölgeyle ilgili olarak 'Kamu Yararı' kararı vermiş midir? Vermemiş ise ne zaman bu kararın verilmesi düşünülmektedir? Bugüne kadar bu kararın verilmemiş olmasının nedeni nedir? Soma OSB'nin kurulacağı bölge kim/kimlere aittir? Soma'ya önümüzdeki süreçte 'kömür' dışında hangi yatırımların yapılması düşünülmektedir? Bunlar nelerdir? Soma'ya son 12 yılda enerji, kömür, maden yatırımlarının dışında hangi yatırımlar yapılmıştır? Bunlar nelerdir? Bugüne kadar yapılan her bir proje için ayrı ayrı olmak üzere bu projelerin toplam yatırım maliyeti ne kadardır? Bu yatırımlar ile Soma'da kaç kişiye istihdam sağlanmıştır?" sorularını yöneltti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!