Sandıklar ve oy pusulaları geldi

Güncelleme Tarihi:

Sandıklar ve oy pusulaları geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 09:45

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında oy kullanmak için oy pusulaları ve sandıklar geldi. Şimdi seçmenlerin randevu almaları için çalışılıyor. Randevu alma işlemi yarın akşam sona eriyor.

Haberin Devamı

YILLARDIR özlemi çekilen, Türkiye’deki seçimlerde yurtdışında oy kullanma rüyasının gerçekleşmesi için ge­riye sayım başladı.

Sandıklar ve oy pusulaları geldi
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimle­rinde yurtdışında oy kullanabi­lecek. Yurtdışında oy kullanma tarihi gelecek hafta perşembe günü 31 Temmuz’da başlayacak ve 3 Ağustos akşamına kadar sürecek. Oy kullanma işlemi için YSK mühürlü oy pusulaları ve sandıklar geldi.

RANDEVUN YOKSA OY YOK

Yurtdışındaki temsilcilik­ler oy verme işlemi için tüm hazırlıklarını tamamladı. Dış temsilcilikler bu tarihi seçimin çok rahat ve huzur içinde geçmesi yönünde harıl harıl çalışıyor. Şimdiye kadar randevu alanların sayısının düşüklüğü temsilcilikleri kara kara düşündürüyor. Tarih al­madan ya da randevu tarihine uymadan gelen seçmenler geri çevrileceği için, görevlilerle ge­reksiz tartışma yaşanmasından korkuluyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilmek amacıyla seçim kütüğüne ad­res kaydı yaptıranlar yarın saat 18.00’e kadar mutlaka oyunu ne zaman kulla­nacağını belirleyen bir randevu tarihi almak zorunda. Randevu başvurusunda bu­lunmayan seçmen­lere sistem otomatik olarak randevu tarihi verecek. Seç­menler kendilerine verilen gün ve saatler arasında sandık başı­na gidecek.

BİLGİSAYARIM YOK

Özellikle birinci kuşak seçmenler arasında, “Benim bilgisayarım yok. Zaten bilgi­sayar kullanmayı bilmiyorum. Nasıl randevu alayım. Oy kullanmak için randevu mu olurmuş. Ben istediğim zaman gelip oyumu kullanamam mı” diye dış temsilciliklere çok sayıda telefon geliyor. Bazı dernekler üyelerine randevu alma hizmeti başlattı. Bazı böl­gelerde ise gençler laptoplarıyla cami önlerine giderek, isteyen seçmenlere randevu alıyor.

KAYDIM YOK

Cumhurbaşkanlığı seçimle­rinde oy kullanmak için daha önce adres bildirimi yaparak seçmen kütüğüne kayıt işlemi yapmak gerekiyordu. Kaydı olmayanlar oy kullanamayacak. Ama kaydını yaptırdığı halde, randevu almak için başvurdu­ğunda, bilgisayarda kaydını bulamayan seçmenler var. Yüksek Seçim Kurulu’na bu konuda itirazlar geliyor. YSK itirazları inceliyor. Kayıt yaptırdığını belgeleyenlere, hakkını tanıyor.

OY SANDIKLARI

YSK verilerine göre yurtdışında 2.7 milyon Türk seçmen bulunu­yor. Bunun 1.5 milyonu Almanya’da. Yurtdışın­daki oylar Türkiye’deki 50 milyon seçmen sayısının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Yüzde 5 seçim sonuçlarını belirlemede önemli bir oran. Ancak ilk seçim olduğu, tatil dö­nemine denk geldiği ve sadece belirli bölgelerde oy atma işlemi sunulduğu için seçime katılımın düşük olacağı tahmin ediliyor. Tatilde olanlar, giriş çıkış yap­madan gümrük kapılarında 26 Temmuz-10 ağustos tarihlerinde oy kullanabilecek. Oy kullanma işlemi 3 Ağustos akşamı sona erecek. Aynı gün Avru­pa’ya üç kargo uçağı gelecek ve sandıkları toplayarak, Anka­ra’ya götürecek. Oylar Ankara’da sayılacak.

SEÇMENLER İÇİN ÇAĞRI MERKEZI

YÜKSEK Seçim Kurulu, yurtdışındaki seçmenler için çağrı merkezi kurdu. Çağrı merkezi hafta sonları da dahil, her gün Türkiye saatiyle saat 09.00-18.00 arası telefonla arayan seçmenlere bilgi hizmeti sunuyor. Sorusu olan seç­menler bu çağrı merkezini arayıp her konuda bilgi alabilirler. Çağrı merkezi telefon numarası şöyle: 0090-312 444 99 75.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!