'Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer'

Güncelleme Tarihi:

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 09:29

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yüzde 12 olan faiz koridoru üst bandını niye indirmedikleri sorusuna, "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" yanıtını verdi. Başkan Başçı, toplantıya katılan yabancı analistler içinse bu deyimi kendisi şöyle çevirdi: "Once bite, two shy." Yani bir ısır iki utan. Başçı, yüzde 12'yi olası şoklara karşı bir tür sigorta olarak gördüklerini vurguladı. Başçı, kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan yükselmenin, enflasyonu tehdit ettiğini belirterek, hükümete ithalatın önünü açın, mesajı verdi.

Haberin Devamı

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer

ayalp@hurriyet.com.tr

Ankara'da düzenlenen Temmuz ayı Enflasyon Raporu tanıtım toplantısına yerli ve yabancı analistler ile basın mensupları katıldı. Türkiye ve dünyada son bir yılda yaşanan gelişmeleri ve attıkları adımları değerlendiren Başçı, bu yılın ikinci çeyreğinde tüketici enflasyonunun gıda ve temel mal fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yüzde 9.16'ya yükseldiğini söyledi. Gıda fiyatlarında, kuraklığa bağlı olarak ortaya çıkan arz şoklarına dikkat çeken Başçı, hükümetin belli tarım ürünlerinde aktif bir dış ticaret politikası uygulaması halinde gıda fiyatlarında yukarı yönlü risklerin sınırlanabileceğini vurguladı. Hükümetin 2007-2008 döneminde yaşanan kuraklıkta gümrük vergilerini önce yüzde 8'e ardından da sıfıra indirdiğini belirten Başçı, şuanda o zamandan daha kurak bir dönem yaşandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 12 ila yüzde 14 seviyesinde seyrettiğini buna karşın, enflasyonun yüzde 5'e doğru yöneldiğini belirten Başçı, "Sanırım hükümet bu konuda önlem alacaktır" dedi.


SÜTTEN AĞZI YANAN...

Başkana, Merkez bankasının son iki faiz indirim kararında alt bandı indirirken, koridorun yüzde 12 olan üst bandına dokunmamasının nedeni soruldu. Erdem Başçı, koridor üst bandının banka kredi faizlerini etkileyen bir parametre olduğunu belirterek, "Koridor üst bandı yüzde 7,75 iken kredi büyüme hızı yüzde 25'lere çıkmıştı. Daha önce üst bant indirimleri kredi büyüme hızını yukarı çekti. Ocak ayında bu faiz oranını yüzde 12'ye çekerek kredi büyüme hızını yavaşlattık. Bu oran fon çıkışları ve siyasi belirsizlikler döneminde yeterli oldu. Tabii bu Brezilya'nın kısa vadeli faizlerinin bile üzerindeydi. Üst bandı 'sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yerden dolayı indirmiyoruz. Şimdi yabancı analistler bunu anlamayacaklar. Çevirmen arkadaşlar dursun, bunu ben şöyle çevirmek istiyorum: 'Once bite, two shy'.

Haberin Devamı

Başkanın bu çevirisi Türkçe'ye 'bir ısır iki utan' olarak çevrilirken, Başçı üst bandı bir tür sigorta olarak görmek gerektiğini vurguladı.

"ORTODOKS DA DEĞİLİZ, KATOLİK DE"

Başçı, yabancıların Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nin izlediği para politikası nedeniyle kendilerine 'Ortodoks da değilsiniz, niçin böyle bir politika izliyorsunuz' sorusunu yönelittiklerini belirterek, "Ben de şu espirili yanıtı veriyorum. Evet Ortodoks değiliz ama Katolik de değiliz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!