‘Asliye ceza hâkimleri özel seçildi’ iddiasına yanıt

Güncelleme Tarihi:

‘Asliye ceza hâkimleri özel seçildi’ iddiasına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 02:16

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, İstanbul’daki 6 sulh ceza hâkimini oybirliği ile atadıklarını anımsatarak, “Sadece Hulusi Pur’un 17 Aralık soruşturmasında tutuklanan 6 kişinin tahliyesi kararını verdiğini biliyorduk. Aynı soruşturmada 3 hâkimin, sanıklar lehine karar verdiğini bilsek farklı bir tablo olabilirdi. Bu, hâkimlerin taraflı oldukları, olacakları anlamına gelmez ama yine de yanlış oldu” dedi.

Haberin Devamı

Son yasal düzenleme ile soruşturmalarla ilgili arama, yakalama, gözaltına alma, el koyma ve tutuklama kararlarını sulh ceza hâkimleri vermeye başladı. HSYK­, 16 Temmuz’da Türkiye genelinde 111, İstanbul’a ise 6 sulh ceza hâkimi atadı. İstanbul’da 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne Bekir Altun, 2. Sulh Ceza Hâkimliği’ne Hulusi Pur, 3. Sulh Ceza Hâkimliği’ne İslam Çiçek, 4. Sulh Ceza Hâkimliği’ne Recep Uyanık, 5. Sulh Ceza Hâkimliği’ne Cevdet Özcan, 6. Sulh Ceza Hâkimliği’ne ise Fevzi Keleş atanmıştı. Bu isimlerden Hâkim Pur, 17 Aralık soruşturması kapsamında eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti. İslam Çiçek ismi ise şüpheli bakan çocukları ve İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ı tahliye etmişti. Recep Uyanık ise 14. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi olarak görev yaptığı dönemde Aslan’ın mal varlığı üzerindeki tedbiri kaldırmıştı.

‘Asliye ceza hâkimleri özel seçildi’ iddiasına yanıt

Haberin Devamı

OPERASYON KARARI PUR’DAN

2. Sulh Ceza Hâkimi Pur, son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun talebi üzerine çok ses getiren ‘Paralel yapı’ operasyonuna ilişkin arama, yakalama ve el koyma kararını verdi. Pur’un kararına itiraz edilirse kararı 3. Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek sonuca bağlayacak.

ELEŞTİRİLERE YANIT

Durum böyle olunca İstanbul’daki asliye ceza hâkimlerinin özel seçildiği iddiası gündeme getirildi. Bu iddiayı dün söz konusu hâkimleri atayan HSYK’nin 1. Dairesi’nin başında bulunan İbrahim Okur’a sorduk. Okur, atama yapıldığında sadece Pur’un kararını bildiğini anımsatarak şunları söyledi: “Sulh ceza mahkemelerinin hâkimleri arasından atama yapıldı. En muhalif isim bile itiraz etmedi ve atamalar oybirliği ile yapıldı. 17 Aralık soruşturmasının zanlılarının lehinde karar vermeleri, son soruşturmada taraflı davranacakları anlamına gelmez. Ancak 6 hâkimden 3’ünün aynı soruşturmanın sanıklarının lehine kararlar vermiş olması yanlış oldu. 3’ünü de bilsem tavrım farklı olurdu. Şu anda herhangi bir adım atılmaz, ancak taraflı davrandıkları somut şekilde ortaya konulursa resen harekete geçme yetkimiz var.”

Haberin Devamı

YARGI AYAĞI İÇİN BAKAN YETER

‘Paralel yapı’ operasyonu’ şimdilik sadece Emniyet mensuplarını kapsıyor. Ancak savcı ve hâkimlere de uzanacağı konuşuluyor. Anayasa’da hâkim ve savcılarla ilgili kovuşturma izni yetkisi HSYK’ya veriliyor. HSYK yasasında ise 3. Daire’nin kararı ve HSYK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı’nın izni aranıyor. Son düzenlemenin ardından 3. Daire ‘İzin verilmesin’ dese bile Adalet Bakanı tam tersi yönde karar verebilir. Bu durumda, ‘paralel yapı’ operasyonu kapsamında savcı ve hâkimlerin kovuşturulmasına HSYK 3. Daire’nin olumlu ya da olumsuz adım atması yeterli görülüyor. 3. Daire söz konusu yargı mensupları hakkındaki soruşturmayı engelleyemiyor ancak geciktirebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!