Arkeoloji aşısı

Güncelleme Tarihi:

Arkeoloji aşısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 00:52

ÇANAKKALE’de tarihi eser ve tarihi mirasın önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla çocukları kapsayan bir proje hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının sponsorluğunu üstlenen çelik ve enerji üretimi yapan İÇDAŞ A.Ş.’in projesi 7 ile 17 yaş aralığını kapsıyor. Genç neslin tarihi eserlere karşı bilinçlenmesini hedefleyen “Küçük arkeologlar projesi”ne 100 çocuk katıldı. İki günlük etkinlikte önce Parion Antik Kenti’nde uygulama yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük tarihi kazısının yapıldığı milattan önce 8’inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti’ndeki tiyatroda küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladılar.

Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğreniyor. Toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyayı büyük bir dikkatle sandıklarda topladılar. Ardından da yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri incelediler. Küçük arkeologlar, kazı yerlerinde hatıra için hazırlanan kartonetlerle bol bol hatıra fotoğraf da çektirdiler. Uygulamanın ikinci gününde ise küçük arkeologlar Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu’nun en önemli ve yerel tanrısı ile önde gelen kutsal alanlarından olan Apollon Smintheon Tapınağı’nı ziyaret ettiler. Küçük arkeologlar, burada da kazı yaptılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!