Eyyamcılık yapsak arıza yaşanmaz!

Güncelleme Tarihi:

Eyyamcılık yapsak arıza yaşanmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

2015’te büyük değişimler yaşamayı hedefleyen Borsa İstanbul’da üst üste yaşanan arızalar sıkıntı yarattı. Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan yenileme yapmayıp eyyamcılık yapsalar arıza yaşanmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

BORSA İstanbul’a dün ve önceki gün yaşanan teknik arızalar ve işlemlerin durması damga vurdu. Önceki gün birinci seans başlangıcında 62 dakika gecikme yaşayan borsada aksilikler dün birinci seans başlangıcında da devam etti. Dün seans 09:50’de başlayabildi. Teknik arıza ile birlikte ‘sabotaj’ iddialarının da ortaya atılmasının ardından Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan yaşanan sıkıntıların ne Borsa İstanbul’dan kaynaklanan teknik arıza ne de sabotaj olduğunu belirtti.

OPERASYONEL HATA

CNBC-e’ye konuşan ve dönemi boyunca 6 kez arıza yaşandığını hatırlatan Turhan önceki gün yaşanan 62 dakikalık arızanın bir aracı kurumun yazılımından kaynaklı bir hata ile gerçekleştiğini belirtti. Bu tip hataların önüne geçmek için Borsa İstanbul’da önceki gün gece de çalışarak kontrol sistemi geliştirdiklerini hatırlatan Turhan dünkü hata için ise “Sistem saat 09:35 yerine bir önceki günkü gecikmeli başlangıç olan 10:55’te başlatmaya çalıştı. Operasyonel aksaklıktan kaynaklanan, IT sistemiyle ilgili olmayan sorun. açılış kapanış esnasında gerçekleşen 170 adımlık bir prosedürümüz var. 170 ayrı adımı uygulamamız gerekiyor” dedi. Turhan sabotaj iddialarını ise kesin bir dille reddetti. Turhan göreve geldiğinden beri BIST’in sistemini yenileme çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak “Hiçbirşeyi değiştirmesek, yenilemesek, eyyamcılık yapsak bu sorunlar yaşanmazdı” dedi.

Haberin Devamı

İşlemlerin 1 Temmuz 2015’ten itibaren yeni seans salonunda yapılacağını hatırlatan Turhan “Ultra süper yeni sistemin kodlarını arkadaşlarımız Stockholm ve Denver’da yazıyorlar. Aralıkta dönecekler, Nisan 2015’ten itibaren testler başlayacak. 1 Temmuz 2015’te yeni sisteme geçeceğiz. Hedefimiz yüzde 99.9995 süreklilik sağlamak. Bu bir değer zinciri. Sadece bizim için değil aracı kurumların da hazır olması gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!