Kayseri'mize 150 yeni fabrika

Güncelleme Tarihi:

Kayserimize 150 yeni fabrika
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

Tüccarlığı ile ünlü Kayseri, sanayide ve turizmde hızlı büyüyor. Halen Mimar Sinan OSB’de 150 yeni fabrikanın inşa halinde olduğunu söyleyen KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, “İhracat bu yıl 2 milyar dolar olacak” diyor.

Haberin Devamı

4.500 yıllık tarihi, ipek yolunun önemli kentlerinden biri olması ve çok köklü ticaret geleneği ile her dönem kendi kendine yeten bir vilayet olmayı başaran Kayseri, cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için de büyük hedeflere sahip. Geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat yapan Kayseri bu yıl 2 milyar doları aşacak. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, şöyle devam ediyor:

FABRİKALAR GELİYOR

Kayseri’de kurulan, ilk Organize Sanayi Bölgesi’miz (OSB), 35 milyon metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor ve burada bin 100 fabrikamız var. İkinci OSB’miz Mimar Sinan OSB ki daha çok KOBİ’lerin odaklandığı bir yer. Burada çok hızlı bir hızlı yatırım sürece devam ediyor. Altyapısı çok iyi olan Türkiye’nin örnek OSB’lerden biri olacak. Şu anda burada 100’den fazla tesis faaliyette ve 150 tesis de inşa aşamasında. Bir de İncesu OSB’de orta ve daha büyük tesisler yapılıyor. Burada inşaat sektörüne dönük sanayici profili öne çıkıyor. Kayseri’de ‘özel bir serbest bölgemiz’ de var ki (Kayseri Serbest Bölgesi) burada 100 firma faaliyette. Çok önemli yatırımlar yapıldı üretime yönelik bir bölge olması münasebetiyle istihdama ve ihracata da ciddi katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

1200 SANAYİCİ VAR

Kayseri’de artık şehrin merkezinde kalmış sanayi tesislerimizi sanayi bölgelerine taşıma projemiz de var. Büyükşehir Belediyemizle bu konuda mutabıkız. Böylece hem şehir dönüşüyor hem de sanayi daha verimli bir düzene kavuşuyor. Bin 200 sanayi odası üyemiz var. Bizde gelenek ‘küçükten büyüğe’ geçiş yapmak. Önce küçük başlarız sonra işleri büyütürüz. Bu daha sağlıklı bir büyüme sağlıyor. Mobilyada dünya çapında söz sahibiyiz. Bu konuda ciddi boyutlarda sanayi altyapımız var. Ancak elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya konusunda da çok hızlı bir çıkış yakaladık. Mesela şu anda Türkiye’de üretilen pişirici ünitelerin üçte biri Kayseri’den çıkıyor. Soğutucu ürünler de iyiyiz ve son dönemde mutfak ve banyo mobilyaları konusunda çok hızlı büyüyoruz. Ayrıca Kayseri, Türkiye’de ve yakın coğrafyada en önemli ‘bakır ve alüminyum iletken kablo’ üretim merkezi haline gelmiş durumda.

Haberin Devamı

ÇELİK KAPI BİZDEN

Tekstilde döşemelik ve yatak kumaşında büyük kapasitemiz var. Denimde ise üretim merkeziyiz ve yeni firmalar da yatırıma başladı. Makine sanayisinde hamleler yapıyoruz. Çelik kapı üretiminde Türkiye kapasitesinin yüzde 50’si bizde. Et ve et ürünleri, pastırma ve sucuk konusunda da ülkemizin en iddialı üreticileri bizde.

Çekirdeğin yüzde 70’ini üretiyoruz

KAYSERİ Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri’nin kuruyemişlik ayçiçeği ve kabak çekirdeği üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 70’ine yakınını yaptığını belirtiyor ve “Biz tarımda iddialı bir iliz. Ticaret borsamız işlem hacmi itibariyle 81 vilayet arasında 14’üncü sırada. 1 milyar lira (katrilyon) hacmini 2012’de geçtik” diyor. Yen ibir hububat pazarı projeleri olduğunu söyleyen Başkan Ünlü, bu konuda yatırımın yakında başlayacağını belirtiyor. Ünlü, hayvancılıkta yeni yatırımlarınsa Kayseri’nin teşvik kapsamında olmaması nedeniyle çevre illere yöneldiğini anlatıyor.

Haberin Devamı

Erciyes’e 300 milyon Euro’luk ‘kış’ yatırımı

KAYSERİ Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayserililerin ‘ortaklık’ kültürünün gelişmişliğine vurgu yapıyor ve “1929 yılında, Bünyan’da elektrik santrali yapımı için çok ortaklı şirket kurulmuş” diyor. Kayseri’de 1950’li yılların, özel sektörün ticaret ve sanayileşmede serpilip geliştiği yıllar olduğunu anlatan Başkan Hiçyılmaz şöyle konuşuyor: “1980’li yıllardan itibaren fabrikalar çoğalmaya başladı. Çok ortaklı şirketler deneyimi de, Kayseri’nin sanayileşmesinde çok etkili oldu. Bugün Kayseri, sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından ilk 15 il arasında.

KIŞ TURİZMİ

Hizmetler sektöründe ise kış sporları, kültür-tarih ve kongre turizmi daha yeni yeni hareketleniyor. Nevşehir ile entegre turizm planlıyoruz. Sağlık ve eğitim sektörlerinde de çok hızlı gelişmeler yaşıyoruz. Erciyes Master Planı çerçevesinde yapılan yatırımlar, dinlenme, toplantı ve eğlenme merkezleri hizmetler sektörünü geliştirecek. Erciyes Kayak Merkezi Projesi’nin Kayseri Büyükşehir Belediyesine toplam maliyeti 300 milyon Euro olacak. Erciyes Kayak Merkezi’nde 105 km. kayak pisti bulunmaktadır. Yatırımlar tamamlandığında kayak pisti 200 kilometreye ulaşacak. Dağda 10 sosyal tesis var. Bunların yatak kapasitesi 700. Yatırımlar tamamlandığında 21 otele ve 6 bin yatak kapasitesine ulaşılacak. Projeyle, sezonda saatte 35.000 kişiye hizmet sunulması hedefleniyor. Belediyemizin, turizmi geliştirmek için çok önemli projeleri var. Günde 16 uçak seferimiz var ve havayolu ile bir yılda gelenlerin sayısı 120 bini buluyor. 2023 yılında nüfus 1.5 milyon kişi olacak. Beklentilerimiz gerçekleşirse, 2023’de istihdamda 300 bine ulaşacağız. İhracatçı firma sayımız da bin 500’ün üzerinde olacak. Biz, 2023’de ihracatımızın 7 milyar dolar olmasını bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!