Eşten eşe borç sorgusu

Son günlerde özellikle vergi daireleri, e-haciz yöntemiyle alacaklarını yoğun bir şekilde tahsile çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Okurlardan gelen sorular da genellikle eşlerine ait borçlar nedeniyle kendi banka hesaplarının, evlerinin, ev eşyalarının haczedilip haczedilemeyeceği konusunda yoğunlaşıyor.

* Merhaba Yasin Bey, eşimin, öğrenim kredi borcu var ve haciz durumunda, benim bankadaki parama el konabilir mi bu durumda?
Cemhan K.

Medeni Kanun ile yapılan değişiklikle bir eşin mallarının değerinin yarısının diğer eşe ait olacağı kabul edilmişti. Ancak bu paylaşım mal rejiminin sona ermesinden yani evliliğin sona ermesinden itibaren söz konusu olabilir. Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.

* Benim kendi adi şirketimden dolayı bir vergi borcum vardı bir kısmını ödedim diğer kısmını ödeyemedim. Bu sebepten dolayı banka hesabıma bloke konuldu başka bir borçtan dolayı da haciz konuldu. Acaba eşimin hesabına da (devlet memuru) haciz konulur mu teşekkürler.
Şükrü G.

Haberin Devamı

Adi şirket, bir sermaye şirketi değildir, bu nedenle adi şirket ortakları şirket borçlarından tüm malvarlıkları ile sorumludur. Ancak bir eşin borcunun diğer eşi bağlaması için bu borcun evlilik birliğini temsiline yapılmış olması gerekir. Bu nedenle devlet memuru olan eşinizin adi şirketin borçları nedeniyle sorumlu tutulması yanlıştır.

ŞİRKET BORÇLARINDAN EŞİM SORUMLU MU?

* Ben Devlet memuruyum. Eşim 1994 yılında abisinin şirketini devralmış. 2002 yılında vergi ziyaı cezalarından dolayı vergi borcu olduğunu öğrenmiş. Borç miktarı oldukça yüksek. Biz 2002 yılında evlendik. 2004 yılında da şirketi devretmiş. Şirket müdürü de abisi imiş o zamanlar. Devrettikten sonra kişi şirket müdürlüğünü de almış ve satış yapılırken noterde tüm borçlarıyla devir edilmiş. Duyduğumuz kadarıyla devir alan kişi re’sen kapatmış şirketi. Bu şirketteki borçlardan eşim sorumlu mudur? Ben bir ev almak istiyorum. Kendi adıma ev alsam bu eve haciz gelir mi? Eşimin Bu evde payı olur mu? Tabii ki kendi gelirimle alacağım. Nasıl bir yol izlemem gerekir.
Seçil T.

Seçil Hanım, noterde yapılmış olan “tüm alacak ve borçlarıyla şirket hissesinin devri sözleşmesi” devletin şirketten olan alacaklarının durumunu etkilemez. Şirket hissedarı kendi dönemine ait borçların ödenmemiş olması halinde bunlardan devlete karşı sorumludur.
Kendi adınıza alacağınız eve öncelikli olarak haciz gelmez. Medeni Kanun’a göre, 2002 yılından itibaren eşlerin kendi çalışmaları ile edindiği malvarlığının değerinin yarısı diğer eşe ait olmaktadır. Mal ayrılığı sözleşmesi yaparak satın alacağınız eviniz üzerinde eşinizin bir hak sahibi olmamasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ ÇÖZÜM OLUR MU?

* Merhaba, Mağdur olmaktan korktuğum sorularım olacak size umarım yardımcı olursunuz.
2005 yılında evlendim, eşimin kredi borçlarından dolayı haciz gelmesinden korkuyorum. Evlenirken edinilecek mallar hakkında hiçbir anlaşma yapmak aklıma gelmedi. Bana ailemden miras kalan evi 2013 yılında beş kardeş sattık ve paylaştık. Ben aldığım parayla taşınmaz aldım. Bu taşınmazı mirastan aldığımı nasıl ispatlamalıyım? Elimde evin satışından alınan banka makbuzları var bunlar işime yarar mı? Şuandan itibaren evlilik sözleşmesi yapsam işe yarar mı ve bunu nereden yapmalıyım. Vereceğiniz cevaplara şimdiden teşekkür ederim.
Seher K.

Haberin Devamı

Seher Hanım, eşlerin miras olarak getirdikleri mallar kişisel malı olarak kabul edilmekte ve diğer eşle paylaşıma konu olmamaktadır. Bu malın yerine geçen değerler de aynı şekilde değerlendirilir. Evlilik sözleşmesini ise noter huzurunda yapabilirsiniz. Yaptığınız tarihten itibaren mal ayrılığı rejimine geçebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları