Yüksek miktardan borçlananın aylığı aynı oranda artmaz

Güncelleme Tarihi:

Yüksek miktardan borçlananın aylığı aynı oranda artmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 13:52

Haberin Devamı

İSVİÇRE’de yaşıyorum. 26 Nisan 1973 doğumluyum ve çifte vatandaşım. Bu ülkede sigortalı başlangıç tarihim 1 Ocak1991... Bugüne kadar 1.5 sene işsizlik sigortasından faydalandım. Türkiye’den SSK’lı olarak emekli olmayı düşünüyorum.

- Türkiye’ye gittiğimde SSK kanalıyla prim transferi için başvurmak istiyorum. Prim transferinden sonra borçlanarak ödeme yapabilir miyim? Geri kalan bana iade edilir mi? Ya da ben borcumu kendim ödedikten sonra mı prim transferi için başvuruda bulunayım? Kaç yaşında emekli olurum ne kadar maaş alabilirim?

- Eşim 2 Eylül 1972 doğumlu. 28 Kasım 1992’de İsviçre’ye geldi. Ne Türkiye’de ne de burada bir çalışması oldu. Ev hanımı olarak emeklilik başvurusunda bulunmak istiyor. Kaç yaşında emekli olabilir ve ne kadar maaş alabilir? SSK’dan fazla ödeyip en erken kaç yaşında emekli olabilir? Güngör Göksu - İsviçre

İSVİÇRE’deki emeklilik primlerinizin iadesi için iki seçeneğiniz var; ya İsviçre’de çalıştığınız sürelerinizin tamamını SGK’ya borçlanarak, bu ülkedeki emeklilik sigortasında biriken primlerinizin tamamının transfer edilmesini talep edebilirsiniz. Yurtdışı borçlanması nedeniyle ödeyeceğiniz para düşüldükten sonra transfer edilen primden geri kalan kısım size iade edilir. 23 yıllık sigortalı çalışmışlığınız olduğuna göre, yaş şartınız 51 veya 52 olur.

TOPTAN ÖDEME İMKANI

İkinci yol şu; 60 yaşını doldurmuş olmanız halinde, Türkiye-İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümleri uyarınca transfer edilen primler size toptan ödenir. Ancak bunun için şu önemli şart da yerine gelmiş olmalı: Türkiye’deki sigortalı çalışma süresi ile İsviçre sigorta merciinden transfer edilen primlere ilişkin süre birlikte dikkate alındığında, 5510 sayılı Kanunu’nun 28’inci maddesine göre, yaşlılık aylığına hak kazanamaması durumu söz konusu olmalı. Aksi takdirde toptan para ödemesi yapılmaz. Hangi yolu tercih edeceğiniz size ve kişisel durumunuza bağlı.

AYLIK İKİ KAT ARTMAZ

Eşiniz de 20 yılın tamamını, yani 7 bin 200 günü borçlanırsa 51 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Yatıracağı borç miktarı da 87 bin 120 TL tutar. Eşinizin SSK’dan emekli olmasını istiyorsanız, borçlanma işlemlerinden önce kendisinin Türkiye’ye gelip kısa bir süre SSK’ya, yeni adıyla 4/a sigortalısı olarak çalışması gerekiyor. Sigorta girişi yapıldıktan sonra yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanabilir. Günlük borçlanma miktarını, siz asgari 12.10 TL ile azami 78.65 TL arasında herhangi bir miktarı kendiniz de belirleyebilirsiniz. Ancak, bağlanacak aylığın miktarı, tercih edeceğiniz günlük miktarın yüksekliğine göre doğru orantılı olarak artmaz. Yani siz 12.10 TL yerine, iki katı yani 24.20 TL üzerinden borçlanırsanız, ilerde bağlanacak emekli aylığınız asgari miktarın iki katı olmaz.

Borç miktarını döviz olarak yatırabilir miyim

ALMANYA’da yaşıyorum ve emekli olmak için Türkiye’ye para yatırmak istiyorum. Parayı döviz cinsinden de yatırabilir miyim? Kemal Ö. – Bonn

BORÇLARINI yurtdışından ödeyecek olanların, Türk Lirası olarak bildirilen tutarın karşılığını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kolayca değiştirilebilen, yani konvertibl sayılan döviz cinsinden ödemeleri gerekiyor. Ödemeler, borcun ödeneceği tarihteki TC Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden yapılıyor.

Fransa’daki primlerimi Nasıl değerlendireceğim

13 Mayıs 1983 doğumluyum. Sekiz yıldır Fransa’da yaşıyorum. Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 1999 sonu. SSK’ya tabi yaklaşık 30 günlük sigorta primim var. Fransa’da sekiz yıldır sigortalı çalışıyorum. Gelecek yıl Türkiye’ye kesin dönmek istiyorum. Buradaki primleri nasıl kullanacağım? Türkiye’ye transfer edebilir miyim? Kazım Tolu

FRANSA’daki emeklilik kasasında biriken primlerin iadesini alamazsınız. Çünkü Fransa ile Türkiye arasında bu yönde bir anlaşma yok. Bu ülkedeki sigortalı çalışma sürelerinizi 3201 sayılı yurtdışı borçlanma kanunu kapsamında değerlendirebilirsiniz. Bu sayede Fransa’daki çalışma süreleriniz, Türkiye’de çalışmış gibi kabul edilir. Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra, eksik günlerinizi de ya isteğe bağlı prim yatırmak veya sigortalı bir işte çalışmak suretiyle tamamlayabilirsiniz.

ÜÇ ŞART YERİNE GELMELİ

Türkiye’deki emeklilik kademeye giriş tarihine göre, eğer 8 Eylül 1999’dan önceyse 58 yaş 5 bin 975 gün şartlarına, 9 Eylül 1999 veya daha sonra ise 60 yaş ve 7 bin gün veya 25 yıl sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4 bin 500 gün şartlarına tabi olursunuz. Bu üç şartı da yerine getirdiğinizde emekli olmaya hak kazanırsınız.

Bağ-Kur’a yatan paralar SSK’ya aktarılamaz mı

1 OCAK 1974 doğumluyum. Türkiye’de 25 Mayıs 1993 ile 2004 arasında Türkiye’de sigortalı çalıştım. Aynı yıl Almanya’da ev hanımı olarak yaşamaya başladım. Borçlanma talebinde bulunduğumda 5 bin 675 günden emekli olursunuz denmişti. 3 bin 825 günü 3.5 dolardan Bağ-Kur’a yatırdım. O zaman Bağ-Kur’a yönlendirildim. Türkiye’de uzun yıllar sigortalı olarak çalıştığım halde az emekli maaşı bağlanacağını düşünüyorum. Yakında Türkiye’ye tatile gideceğim. Eksik kalan günleri ev kadını olarak borçlanmak istiyorum. Daha ne kadar para ödemem gerekiyor? Bağ-Kur’a yatan paralar SSK’ya aktarılamaz mı? Nebile Usluer

YURTDIŞINDA geçen ev kadınlığı sürelerinizi Mayıs 2008’den önce borçlandığınız için, o dönemde geçerli olan mevzuat gereği bu süreler doğrudan Bağ-Kur’a gitmiş.
Türkiye’de yaklaşık 10 yıl 5 aylık, yani yaklaşık 3 bin 700 günlük çalışmışlığınız var. Emekli olmanız için aslında yaklaşık 2 bin gün borçlanmanız yeterliydi. Fakat fazladan borçlanma yapmışsınız. Bu nedenle aylığınızda biraz artış olacaktır. Emeklilik yaş şartınız 50 olacak.

SON 3.5 YIL ÖDENMELİ
Verdiğiniz bilgilere göre, günleriniz eksik değil, dolaysıyla yeniden borçlanma yapmanıza da gerek yok. Mevcut duruma göre Bağ-Kur’daki paralarınızın SSK’ya aktarılması söz konusu değil. Bunun için Türkiye’ye gidip en az 3.5 yıl sigortaya tabi çalışmalısınız ki, Bağ-Kur’daki primleriniz SSK’ya aktarılabilsin. Çünkü ayığın hangi kurumdan bağlanacağı belirlenirken, sizin son 7 yılın yarısından fazla sürenizin, ki bu da bin 260 gün yapar, hangi kuruma yattığına bakılır. Son 3.5 yıllık prim süresinin yattığı sosyal güvenlik kurumu, size aylığı bağlayacak kurum olacaktır aynı zamanda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!