Tatil hırsızları fazla mesaiye başladı

Güncelleme Tarihi:

Tatil hırsızları fazla mesaiye başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 09:08

Yaz aylarında birçok kişi işi geride bırakıp tatilin keyfini çıkarırken, bazı kişiler fazla mesai yaparak çalışmaya devam ediyor. Kimlerden mi bahsediyoruz? Tabi ki hırsızlardan. Özellikle tatil döneminde hırsızlıkların arttığına dikkat çeken uzmanlar, tatile giderken bir dizi önlem almanız uyarısında bulunuyorlar. Örneğin günümüz hırsızlarının en çok kullandığı yöntemlerden biri ev sahibinin sosyal medya hesabına bakmak. Evinize alarm taktırmak ve sigortalatmak ise diğer önlemler arasında sayılabilir.

Haberin Devamı

KÖLN barosu avukatlarından Erhan Baran son yıllarda artış gözlenen hırsızlık oranlarında sosyal paylaşım sitelerinin payının azımsanmayacak düzeyde olduğunu belirtti. Avukat Baran hırsızlık olaylarında genelde suçluyu bulma oranının çok düşük olduğu için, evi sigortalatmanın yanı sıra pencerelere demir parmaklıklar taktırmak, güçlü menteşe ve sürgülerle donatmak, güvendiğiniz bir komşudan yardım istemek, çeşitli kamera ve alarm sistemleri kurmak gibi klasik önlemlerin göz ardı edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

HIRSIZLIK VAKALARINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Özellikle son dönemlerde evlere yapılan hırsızlık olaylarında artış kaydedildiğini belirten Erhan Baran, “Almanya'da özellikle 2010'lu yıllardan sonra evlere yapılan hırsızlık olaylarında büyük bir artış yaşanıyor. Genellikle tatile gidenler, tatilin verdiği bir sevinçle tatile çıkacaklarını herkese her ortamda anlatabiliyorlar ve bunu yapmamaları lazım. Birde sosyal paylaşım siteleri ve buna benzer alanlar var, buralarda tatile gideceğini önceden belirtip adeta hırsızlara davetiye çıkaranlar olabiliyor. Bundan çekinmek gerekir, her şeyden önce ev içerisindeki çocukları da ciddi şekilde bu konuda uyarmak gerekir” dedi.

Haberin Devamı

KOMŞULARINIZDAN YARDIM İSTEYİN

Hırsızların eve girmesini engelleyecek klasik önlemlerin yanı sıra iyi komşuluk ilişkilerinin hırsızlık vakalarının azalmasındaki önemine dikkat çeken Baran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada önemli olan noktalardan biri de iyi komşuluk ilişkileri. Tatile çıkacağınız dönemi iyi bildiğiniz, güvendiğiniz komşularınızla paylaşmanız gerekir, kendilerine durumu iletip eve göz kulak olmaları konusunda yardım istemeniz gerekir. Komşularınızın ve yakınlarınızın posta kutunuzun boşaltılması belli dönemlerde evin aydınlatılması, radyonun televizyonun açılması yani evde bir yaşam olduğunu belirtmeleri, izlenim yaratmaları hırsızlık olaylarında caydırıcı olacaktır. KRV eyaletinde 2013 yılında 60 bin hırsızlık olayı yaşanmış ve bu olayların yüzde 40'ı teşebbüs noktasında kalmış. Bu da gösteriyor ki hırsızların başarısız olmaları alınan klasik önlemler ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanıyor.”

Haberin Devamı

SİGORTANIZ NELERİ KAPSIYOR İYİ ARAŞTIRIN

Sigortacı İsmail Bileci ise var olan sigortaların doğru uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Hırsızlık sigortası yaptırılırken sigortanızın Asya kıtasındaki tatillerinizi kapsayıp kapsamadığının iyice araştırılmasının gerektiğini belirten İsmail Bileci şöyle konuştu: “Siz evinizde olsanız da olmasanız da ev eşyalarınızın çalınmasına karşı bir sigorta vardır. Tabi siz Türkiye'ye ya da başka bir ülkeye gittiğinizde evinizde eğer kimse kalmıyorsa ve bunu hırsızlar öğrenirse içeri girmeleri pek zor olmayacaktır. Burada ev eşyalarınızı kapsayan bir sigortanız varsa, hırsızlık sonrası sigorta size yardımcı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken 60 gün bir ev hiç dikkat edilmeden kalırsa 60. gün bu sigorta biter. 59. gün diyelim ki bir akrabanız geldi çiçekleri suladı ve kaldı, ki o gece kalması lazım, o 60 günlük süre yeniden başlıyorlar. Coğrafi olarak tatilcilerin Avrupa kıtasında olmasına dikkat edilmesi gerekiyor, premium dediğimiz bazı sigorta paketleri var bunlar Asya kıtasını da geçerli kılıyor. Yaptırdığınız klasik sigorta Asya kıtasındaki tatilinizdeki hırsızlık olayını karşılamayabilir, sigortanızın kapsamını iyice araştırmalısınız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!