‘Somuncu baba’ kaç puan?

PUAN vermeye yer arıyoruz madem, hadi gençler, hadi Y kuşağı cemaati, hadi Twitter ahalisi! Alın elinize kalemi kâğıdı, puanlama oynayalım.

Haberin Devamı

* * *

Önce, yandan çıkma sorularla ısınma turu:
- “Ekmek için Ekmeleddin” sloganına bir gerekçe olarak, “Ekmek mushaf çarpsın ki çocukken arkadaşlarım bana hep ‘Ekmek’ derdi” açıklaması kaç puan?
- Özal’ın ‘Tonton cumhurbaşkanı’ unvanına bir öykünme olarak “Ben de kendime ‘Somuncu baba’ lakabını pek yakıştırıyorum” çıkışı kaç puan?
- Başkanlık sistemine, Çankaya’da yan gelip yatmayan icracı bir cumhurbaşkanına, ‘İkinci Değişim Programı’na, velhasıl bütün siyasi görüşlerine karşı olup hâlâ Özal’cı geçinmek kaç puan?
- Erbakan’ın kabrini ziyaret ederek Erbakancıların, Özal’ın anıt mezarına saygı sunarak Özalcıların, Menderes’in hatırası karşısında duygulanarak Menderes sevdalılarının oyunu alacağını zannetmek kaç puan?
- CHP’nin adayı olarak yola çıkıp CHP tarafından irrite edilmiş kesimlerin de kalbine girebileceğini farz etme naifliği kaç puan?
- Bir taşla iki kuş misali; hem paralelcilerin hem de paralel karşıtlarının gönlünü çelebileceğin zehabına kapılmak kaç puan?
- Derenin taşıyla derenin kuşunu vurma uyanıklığı gibi; bir yanıyla ağırbaşlı, uysal ve çelebi, diğer yanıyla da muzip, yırtık ve hınzır bir şakacı imajını birlikte satabileceğin fikrine kaptırmak kaç puan?

* * *

Haberin Devamı

Ve gelsin büyük ikramiye zarfları:
- Kendime şöyle fiyakalı bir ‘Gazze fatihi’ imajı parlatayım derken... Gazze’nin kan ağladığı günlerde kurulan kestaneli pilav ve hindili yılbaşı sofralarını, Alpler’de sürülen kayak sefalarını kimsenin yüzüne vurmayacağını düşünebilmek kaç puan?
- İki dönemde toplam 8 yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği yapıp başarı namına, Filistin yönetiminin leblebi, çekirdek gibi dağıttığı bir ‘Kudüs Yıldızı’ nişanıyla avunmak kaç puan?
- 2009’da Dökme Kurşun Harekâtı’yla İsrail’in, Gazze’de kurşun döktüğü yüreklere elinde güç, imkân ve fırsat varken zamanında su serpmeyip İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri kartvizitini şimdi seçim kampanyası için kullanmak kaç puan?
- Cidde’deki ev sahibi Suudi Kralı nezdinde ‘istenmeyen kişi’ olacak kadar gözden düşüp ‘Türkiye’nin Ortadoğu’daki merkez üssü’ cakaları satmak kaç puan?
- Arap dünyasında dostane ilişkiler ve yüksek itibar sahibi olmakla övünürken İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki görevinden, o da Ankara’nın ittirmesiyle, azledilmeden yakayı sıyırmak, geriye kötü bir ünden başka bir miras bırakmamak kaç puan?
- “Mehmet Âkif babamın dava arkadaşı ama benim de Nâzım Hikmet’in bir şiirini Arapçaya çevirmişliğim var” deyince sağ ve sol siyaseti şahsında birleştirdiğini vehmetmek kaç puan?
- “Başörtülüye ‘Sıkmabaş’ dedirtmem” pışpışlamasının 2014 Türkiyesi’nde muhafazakâr seçmeni, “Gezi’deki kırmızı elbiseliye ‘Çapulcu’ dedirtmem” gazlamasının da Kemalist devrimcileri kazanmaya yeteceğini tahayyül etmek...
- Her tribüne çiçek atarak, her gördüğüne mavi boncuk dağıtarak kelam rüşvetiyle işi götüreceğine inanmak kaç puan?

* * *

Haberin Devamı

Gerçekçilik, ucuz siyasete prim vermeme, tutarlılık, dürüstlük, sahicilik, şeytandan sakınır gibi popülizmden sakınmak, oy avcılığına tevessül etmemek, siyaset üstülük, kasaba kurnazlığından fersah fersah uzak durmak, çelebice yarışmak, duyarlılıkları istismardan köşe bucak kaçınmak, dış politika üzerinden iç politika yapmamak, dince kutsal değerleri siyasete alet etmemek vesaire...
Toplayın alt alta, neyse puanı çıksın karnesi.

Yazarın Tüm Yazıları