Kararlar özel hâkimlikten

Güncelleme Tarihi:

Kararlar özel hâkimlikten
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 01:35

28 Haziran 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yargı paketi kapsamında Sulh Ceza Mahkemeleri kaldırılarak, yerine Sulh Ceza Hâkimlikleri kuruldu.

Haberin Devamı

Kanuna göre, bu hâkimler tutuklama, arama, gözaltı, el koyma gibi her türlü kararı vermekle yükümlüler. “Muhalefetin özel hâkimlikler kuruluyor ve özel hâkimler atanıyor” şeklindeki eleştirisine rağmen HSYK, kısa bir süre önce çıkardığı kararname ile bu hâkimliklere yeni atamalar yaptı. Dün başlatılan İstanbul merkezli operasyona ilişkin alınan gözaltı ve arama kararları da İstanbul 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne atanan Hâkim Hulusi Pur tarafından verildi.

Pur, daha önce İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi hâkimliği yaptığı dönemde 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da arasında bulunduğu 6 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Twitter’dan Ömer Hayyam’a ait olduğu öne sürülen rubaiyi paylaşan Piyanist Fazıl Say’ı da 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Arama, el koyma ve inceleme kararlarına yapılacak olan itirazlar ise kapatılan İstanbul 34’üncü Sulh Ceza Mahkemesi hâkimliğinden İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hâkimliği’ne atanan İslam Çiçek tarafından değerlendirecek. Çiçek, 34’üncü Sulh Ceza Mahkemesi hâkimliği yaptığı dönemde eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ile işadamı Reza Zarrab’ın da arasında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!