40 günde %35 kayıp

Güncelleme Tarihi:

40 günde %35 kayıp
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

Türkiye’nin Irak’a ihracatında düşüş sürüyor. IŞİD terörünün başladığı 10 Haziran’dan 20 Temmuz’a kadar ihracat yüzde 35 düştü ve 854.7 milyon dolara geriledi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Irak’a ihracatın 10 Haziran-20 Temmuz arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 gerileyerek 854.7 milyon dolar olduğunu söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de temmuzun ilk 22 gününde toplam ihracatta yüzde 10 artış olduğunu açıkladı. Zeybekçi dün TİM yönetimini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak ihracatındaki düşüşün yıl sonuna kadar aynı şekilde seyretmesi halinde, bunun yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına sebep olacağını söyleyen Zeybekci, “Ancak; yakın zamanda Kuzey Irak’la ihracatın toparlanmaya başlayacağını, ertelenen satın almaların çok yüksek bir şekilde sevkiyata dönüşeceğini bekliyoruz ve görüyoruz” dedi. Zeybekci, bankaların bölgedeki ihracatçılara daha fazla destek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TERÖRÜ DESTEKLEYENİ BOYKOT EDELİM

İSRAİL ürünlerinin boykot edilmesi çağrılarını değerlendiren Zeybekci, İsrail’le ticaret rakamlarının Filistin’e olan ticareti de kapsadığını hatırlatarak şöyle konuştu: “İsrail devlet terörünü, dünyadaki ve İsrail’deki Musevilerle bir arada değerlendirmemeye çalışmamız lazım... Eğer herhangi bir markanın bu İsrail terörünü destekleyen bir açıklaması varsa, onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım. Gerek yerel yönetimler, gerek devlet, gerekse TİM olarak bunu yapmamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!