F1 pistinde trafik eğitimi

Güncelleme Tarihi:

F1 pistinde trafik eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 01:16

Dünya Sağlık Örgütü’nün düzenlediği ve Gazeteciler Cemiyeti’nin destek verdiği Güvenli Trafik Projesi kapsamında ilki Ankara’da gerçekleştirilen Güvenli Trafik Projesi Haber Atölyesi’nin ikincisi İstanbul’da düzenlendi.

Haberin Devamı

Dokuz ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen projenin İstanbul’daki etkinliğine çeşitli gazete ve televizyonlardaki muhabirler katıldı. Gazetecilere, İstanbul Park Formula 1 Sahası’nda emniyet kemeri smülatörü uygulaması, slalom, kuru ve ıslak zeminde direksiyon hakimiyeti ile araç kontrolü eğitimleri verildi. Güvenli Trafik Projesi’nde gazeteciler için düzenlenen seminer ve verilen eğitimin amacını anlatan Prof. Dr. Bülent Çaplı şu bilgileri verdi:

RİSKLERİ GÖSTEREN UYGULAMA

“Gazetecilerin bilinçli, farkında ve analitik olarak meselelere bakması lazım. Gazetecilerin trafik konusunda bilinçli, farkında ve analitik olarak bakmasını istedik ve bu eğitimi verdik. İnsanlar anlatılmayı bekliyor, biz bir konuyu anladığımız zaman insanlara anlatabiliriz. İnsanlar da kitle medyası aracılığıyla, okuyarak, dinleyerek ve görerek anlıyorlar, farkında oluyorlar. İstanbul Park Formula 1 Sahası’ndaki eğitim ile risk faktörünü gördük. Alana çıkıp risk faktörlerini somut olarak göstermek istedik. Önemsenmeyen bir riskin bizlere ve çevremizdekilere ne kadar ağır bir bedel oluşturabileceğini gördük. İstatistiklerde trafik kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklandığı söyleniyor. Buradaki söylemi değiştirmemiz lazım. Kazalar yüzde 100 insan hatasından kaynaklanıyor. Yüzde 98 sürücü hatası olabilir ama yol hatası, araçlardaki hatalar ne olacak. Trafik olgusundaki sıkıntıların temel çıkış noktası insan. Bizim insanla ilgili olarak bir sorunumuz var. İnsanlara trafikteki riskleri ve önlemleri anlatmamız lazım.”

Haberin Devamı


KAZAYI İNSAN YAPIYOR SUÇU TRAFİĞE ATIYOR

İstanbul Park Formula 1 Sahası’nda gazetecilere teorik ve pratik eğitim veren HED Akademi Yol Emniyeti Danışmanı Canbek Hurmoğlu da, kazanın insanlar tarafından yapıldığını fakat suçun trafiğe ve araçlara atıldığını belirtti. Hurmoğlu, basit önlemlerle insan hayatının kurtulabileceğini ifade ederek, “Kazalar özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artıyor. İnsanlar tatil dolayısıyla araçlarıyla trafiğe çıkıyor. Ve uzun süre direksiyon başında oluyorlar. Direksiyon başında uzun süre oturmak dikkat bozukluğuna sebep olur. Yorgun olarak ve eksik uyku ile araç kullanmamak lazım. Emniyet kemeri mutlaka takılması gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!