Ağabeyinin böbreğiyle hayata tutundu

Güncelleme Tarihi:

Ağabeyinin böbreğiyle hayata tutundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2014 10:08

İZMİR’de, şeker hastalığına bağlı olarak böbrekleri iflaz eden 37 yaşındaki Burak Ceyhan, ağabeyi 41 yaşındaki Burhan Ceyhan’ın bir böbreğinin nakledilmesiyle yaşama tutundu.

Haberin Devamı

5 Yaşından beri şeker hastalığı ile mücadele eden Burak Ceyhan’ın, yıllar içinde böbrekleri de hasar gördü. Dört yıl önce ilaç tedavisine başlandı, ancak olumlu sonuç alınamadı. Ceyhan’ın yaşamını sürdürebilmesi için sürekli diyalize girmesi ya da organ nakli olması gerekiyordu. Ağabeyi Murat Ceyhan, kardeşinin tedavisi için hiç tereddüt etmeyip, gönüllü donör oldu. Yapılan testlerde, ağabey Ceyhan nakil için uygun bulundu. Bunun üzerine Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde, ağabey Murat Ceyhan’ın bir böbreği, kardeşi Burak Ceyhan’a nakledildi.

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Burak Ceyhan, "Böbreklerim artık işlev görmüyordu. Doktorlarım ya diyalize girmem gerektiğini ya da organ nakli olmam gerektiğini söylediler. Ağabeyimle doku uyumumuz olunca bana böbreğini verdi. Ona minnettarım, ben de olsam aynı şeyi yapardım. Ameliyatımı yapan başta doktorum Cezmi Karaca olmak üzere, tüm ekibe teşekkür ediyorum, herkes organlarını bağışlamalı, ben de hastaneden çıkarken organlarımı bağışlayacağım" dedi. Organ nakillinin önemine dikkat çeken ağabey Murat Ceyhan da "İnsan başına gelmeden bir şey anlamıyor. Herkes bir gün hasta olabilir, tedavisi için organ nakli gerekebilir, toplumun bu konuda biraz daha duyarlı olması gerekiyor" dedi.

Nakil ekibinin başkanı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Cezmi Karaca, hastaya diyaliz ve organ nakli olmak üzere iki seçenek sunulduğunu belirterek, "Eğer nakil yapılmasaydı haftada üç gün diyalize girmek zorunda kalacaktı. Organ naklinin her zaman için birinci tercih olması gerekiyor ama malesef ülkemizde organ bağışı çok az. Canlı vericili nakiller daha çok yapılmakta. Ülkemizde 28 binin üzerinde nakil bekleyen hasta var, bu konuda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Organ bağışı bekleyen hastalar için her bağış, bir umut. Çoğu hastayı ayakta tutan da bu umutlu bekleyiş. Halkımızı bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!