Sakin güç, öfkeye karşı

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimleri İzmir’de önemli bir güç gösterisine dönüşecek. Binali Yıldırım’la bile İzmir’i ele geçiremeyen AKP 10 Ağustos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ringe çıkacak. Ortak aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oylarının İzmir’de daha fazla çıkması sürpriz olmayacak. Ama ne kadar fazla çıkacak esas merak edilen nokta bu.

İzmir’e salı günü bir saatlik şehir turu, 1.5 saatlik sivil toplum temsilcileriyle görüşme, 15 dakikalık belediye ziyareti ve iftar yemeğiyle mütevazi bir programla gelen İhsanoğlu’na Erdoğan 2 Ağustos’ta dev bir mitingle cevap verecek. Bu çalışmaların AKP’nin oylarının artmasında etkili olduğu yerel seçimlerde görüldü. Buna İhsanoğlu’nun adaylığına tereddütle bakan İzmirlileri de eklersek AKP, genel seçimler öncesi moral yükseltecek sonuçlar elde edebilir.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçimi tam anlamıyla ‘Bizden olanlar ve olmayanlar’ şeklinde ikiye bölünen Türkiye’nin seçimi olacak. Erdoğan, iddia ettiği gibi yüzde 56 ile ilk turda Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturursa ‘Bizden olmayanlar’ iyice hüsrana uğrayacak. Erdoğan, ilk turda Cumhurbaşkanı seçilirse, hemen ardından kasım ayında ‘Baskın seçim’ bekleniyor. Erdoğan’ın baskın genel seçimde Meclis’te Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğa ulaşıp Başkanlık sistemine geçmeyi planladığı tahmin ediliyor.

Ancak, daha sonra Erdoğan Türkiye’sinin nereye gideceği şu anda belirsiz. Parti içindeki muhafazakar güçlerin etkisinin iyice artması durumunda eğitim sistemindeki ve günlük hayatta mahalle baskılarıyla ‘Yeni Türkiye’ uygulamaları hızlanacak. Bu politikalar sonucu bir nesil ya da 15-20 yıl sonra, laiklikten ve batıdan büyük ölçüde kopmuş bir Türkiye’de yaşıyor olabiliriz.

O nedenle önümüzdeki seçimlerde sakin güç Ekmeleddin İhsanoğlu’nun öfke dolu Recep Tayyip Erdoğan’a karşı alacağı oy oranı önemli. En azından kendini dışlanmış hisseden iktidar partisi dışındaki tüm kesimler güçlerinin ne kadar olduğunu öğrenme fırsatı bulacak.

Bavul toplayan Babacan

ERDOĞAN hükümetinin başarısının altın anahtarı ekonomideki performansı oldu. 2001’deki büyük krizden sonra, halka acı ilaç içirerek Kemal Derviş öncülüğünde yeniden yapılandırılan ekonomiyi AKP iktidarına altın tepside sundu. Erdoğan hükümetleri de bu fırsatı iyi değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ancak şimdi Erdoğan’ın başarısının altın anahtarını elinde tutan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın bavulunu toplamaya başladığını duyuyoruz. Yakın çalışma arkadaşları da ayrılma hazırlığındaymış.

Eğer ekonomi, 2001 krizi öncesindeki kafayla yönetilmeye başlarsa o zaman AKP’nin iktidardan düşmesi dahil her türlü sonuç hiç şaşırtıcı olmayacak. Olan yıllarca çekilen eziyetlere olacak.

Yazarın Tüm Yazıları