Da Vinci’nin şifresini çözdü

Güncelleme Tarihi:

Da Vinci’nin şifresini çözdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 13:07

Almanya’da geliştirilen bir yazılım, diş tedavisinde çığır açtı. Diş hekimleri tarafından Da Vinci şifresi gibi zor ve kimi zaman deneme yanılma yoluyla ulaştıkları ağız, çene bilgilerini doktora anında görüntülü olarak veren sistem eski tedavi yöntemlerini de bir kenara attı.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk kez Diş Hekimi İlker Erdoğan tarafından kullanulan sistem sayesinde diş hekimlerinin kabusu olan diş etlerini kesilmesi yanlış diş ekilmelerinin önüne geçildi.

KIRMIZI IŞIKLA UYARIYOR

Bilgisayar yazılım dünyası diş dünyasını keşfetti. Alman yazılımcılar tarafından tıp dünyasına kazandırılan yazılım ile diş tedavisinde yeni bir sayfa aralandı. Yazılım, yardımcı bir görüntüleme aracına ihtiyaç duyuyor. İhtiyaç duyulan tomografi ile hastanın ilk önce çene ve kemik diş bilgileri 3 boyutlu olarak görüntüleniyor. Ardından görüntüleme cihazındaki hastaya ait bilgiler görüntüler yazılımın kurulu olduğu bilgisayara aktarılıyor. Daha sonra sistem devreye girerek diş tedavisini yapacak doktora adeta kılavuzluk hizmeti yapmaya başlıyor. Hastanın ağzına yerleştirilen özel alıcılar sayesinde diş doktorunun yaptığı tüm milimetrik hareketler doktorun tedavi yaptığı masanın önüne kurulu olan monitöre yansıtılıyor. Monitörde diş tedavisinin yapılacağı alanı gören doktor işlem yapacağı alanın çene bilgilerini sinir derinliğini kemik kalitesini rahatlıkla görebiliyor. Sistem tedavi uygulanacak yerden uzaklaşılması halinde kırmızı ışık uyarısı veriyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANIYOR

Türkiye’de ilk kez Diş Hekimi İlker Erdoğan tarafından 30’a yakın hastaya uygulan teknikle yüzde yüz tedavi başarısı elde edildi. Diş hekimine yardımcı sistem sayesinde geçmişte yaşanan diş tedavisinde karşılaşılan problemlerin hiçbiri yaşanmadan sorunsuz diş tedavisi gerçekleştirildi. Doktoru saniyelik uyarılarla yönlendiren sistem en uygun yere diş tedavisini sağlıyor. Bu sayede geçmişteki kanamalar düzensiz diş eklemelerinin önüne geçiliyor sinir yaralanmaları ile gerçekleşen ve hayat boyu süren acılar sistem sayesinde son buluyor.

GEÇMİŞTEKİ SIKINTILAR SONA ERİYOR

Robot teknolojisi olarak adlandırılan 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' ile implant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırıyor. Tıp alanında navigasyon sistemi olarak ifade edilen 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' diş tedavisindeki tüm diş ağız çene bilgilerini doktora iletiyor. İmplantın yapılacağı en uygun yeri dedektör gibi tespit ederek doktora yol gösteriyor. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyarıyor.

Haberin Devamı

NAVİGASYON GİBİ UYGUN YOLU GÖSTERİYOR

Erdoğan, iyi bir diş protezinin sadece estetiği değil hayat kalitesini de arttırdığına dikkat çekti. Tedavi için gereken ameliyatların çok sayıda riski barındırdığını anlatan Doktor Erdoğan, "Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde 3 boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye sebep olur” dedi. Beyin ve ortopedi ameliyatlarında bu sisteme benzer cihazların kullandığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Sistem kesinlik, kullanışlılık ve güvenlik konusundaki bütün gereksinimleri sağlıyor. Bu sistem Navigasyon sistemi gibi diş hekiminin protetik ve anatomik planlamasını uygulamaya kesin güvenilirlikle aktarmasını sağlıyor.”

Haberin Devamı

GÜVENİLİR YÖNTEM

Sistem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmadığına işaret eden Doktor İlker Erdoğan, “Eskiden doktorun bilgisi ve diş etini keserek gördüğü kemiğe bakarak bir tedavi yolu izlenirdi. Şimdi ise bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar bilgilere anında ulaşabiliyoruz” şeklinde konuştu. Erdoğan sistemin faydalarını şöyle anlattı: “Uygun tedaviye güvenilir şekilde ulaşılmasını sağlar. Öncelikle implant yuvasının uygun şekilde hazırlanması ve ameliyat komplikasyonlarının azalması implantın kemiğe kaynamasını hızlandırır.”

Kansız diş tedavisi

Uygulamaya sokulan teknoloji ile implantın uygulanacağı alan nokta tayiniyle belirleniyor. Yüzde yüz başarı sağlanan teknikle sinirler tahrip edilmeden ve implant uygulanacak alan kesilmeden tedavi sağlanıyor. Tedavide hata payı tanımayan sistem, doktorun 1 milimetrik kaymasında bile doktora uyarı vererek implantın doğru yere uygulanmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Eski tedavi yöntemlerinin pabucunu dam ataıyor

Almanya’da 2009 sonlarında geliştirilen cerrahi yönlendirme teknolojisi eş zamanlı olarak Türkiye’de de hastaların hizmetine sunuldu. Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirleniyor, analiz ediliyor ve ameliyat sırasında sürpriz yaşanmıyor. Sonrasında ise, ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanıyor. Sistemin genel işleyişi hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kurulu. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlıyor. Sistem ile eski tedavi yöntemlerinin pabucu dama atılıyor.

3 aşamada sorunsuz tedavi

Haberin Devamı

'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' 3 aşamadan oluşuyor. İlk olarak çenenin 3 boyutlu tomografisi çekiliyor. Tomografi sonucu elde edilen kemik çene bilgileri, Cerrahi Yönlendirme Sistemi'ne aktarılıyor. Ardından hastanın ağzına içinde gözler bulunan sensörler yerleştiriliyor. Doktorun elindeki tedavi aparatında da bulunan sensörlerle tedavi uygulamasına başlanıyor. İşlem sırasında, sistem çene ve dişe ait bilgileri doktora iletiyor. Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant ile oluşan rahatsızlıkların önüne geçiyor.

BAKMADAN GEÇME!