Kırılan kanadı onarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kırılan kanadı onarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 11:54

Geçen hafta İstanbul Levent’te İsrail Başkonsolosluğu önünde yapılan Gazze protestosu sırasında, bazı vandal göstericilerce İlhan Koman’ın Akdeniz heykeline hasar verilmiş, heykelin sağ kanadı koparılmıştı. Heykelin mülkiyetini elinde bulunduran Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık (YKKSY) şirketinin tamirat için kolları sıvadığını öğrendim.

Haberin Devamı

Önce Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın’a sordum; “Geçtiğimiz hafta heykelin hasar görmesi üzerine, YKKSY’deki uzman arkadaşlarımız eserin tamiri için temaslarda bulundular, gereği en kısa zamanda yapılacak” dedi. YKKSY Genel Müdürü Tülay Güngen de, heykelin kopan parçasının aynı gün korumaya alındığını, tamirat için de heykeltıraş Ferit Özşen’le temasa geçildiğini, hemen tamirata başlanacağını, ayrıca bakım planının da devreye alınabileceğini, bunun için de Özşen’le birlikte karar verileceğini söyledi.

Açıkalın’a heykelin layık olduğu daha iyi bir yere konulmasının düşünülüp düşünülmediğini sordum; “heykelin yerinin değişimini de değerlendirebiliriz, ancak henüz netleşen bir husus yok” diye yanıtladı. Anlıyorum ki; şirket, heykelin daha görünür bir yerde olmasını arzu ediyor. Bu iyi bir gelişme.

Kırılan kanadı onarılıyor


4 TON AĞIRLIĞINDA
Akdeniz heykeli 1980’de İlhan Koman tarafından Halk Sigorta için yapıldı. 12 mm kalınlığında 112 parça metal levhadan oluşan ve yaklaşık 4 ton ağırlığındaki heykel, şirketin Zincirlikuyu’daki binasının önüne yerleştirildi, şirketin de simgesi haline geldi. Şirketin unvanı 2000 yılında Yapı Kredi Sigorta oldu. Heykel 25 yıl kaldığı yerden 2005’de alınarak, bir süre Galatasaray meydanında sergilendikten sonra heykeltıraş Ferit Özşen gözetiminde bugünkü bulunduğu Levent Yapı Kredi Plaza önündeki dar alana konuldu. Yapı Kredi Sigorta ise geçen yıl Alman sigorta devi Allianz’a satıldı. Ancak heykelin mülkiyeti Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık şirketine devredildi. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Ömer Koç yapıyor.

SEVGİYİ VE KUCAKLAŞMAYI ANLATIYOR

Modern heykel sanatının temsilcisi olan İlhan Koman, 1986 yılında yaşadığı Stockholm’de 63 yaşında hayata veda etti. Koman, 1981 yılında bu heykelle kazandığı Sedat Simavi ödülü için yapılan törendeki konuşmasında, “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi. Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim. Sevgiyi ve kucaklaşmayı anlatırken bir kadının bütünlüğünden yararlanmak istedim” diyordu.

Benim umudum, bu kucaklayıcı heykelin, bulunduğu Yapı Kredi Plaza önündeki kıyı- köşeden çıkarılıp, hak ettiği gibi geniş bir meydana, alana ya da her daim insan seli olan bir caddede sergilenmesi. Umarım şirket, bunun için de bir an önce harekete geçer. Her bakışta bu hissiyatı uyandırır; Kemal Burkay’ın dizelerinde olduğu gibi “Bir güzel orman olur yazılarda, iklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!