İsrail’le ticarette çarpıcı denge

Güncelleme Tarihi:

İsrail’le ticarette çarpıcı denge
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

GAZZE’ye yönelik saldırı nedeniyle büyük tepki toplayan İsrail’le Türkiye arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşimin savunma ihtiyacının doruk noktaya ulaştığı yıllarda Türkiye aleyhine geliştiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, iki ülke arasındaki ticaret hacminin Türkiye’nin savunma alanında sıkıntı yaşadığı Kıbrıs Barış Harekatı ve terörün yoğun olduğu yıllarda İsrail lehine değiştiğini söyledi. Aydın, “Savunma sanayinin merkezi Ankara’nın Ortadoğu’da İsrail’den kaynaklanan huzursuzluğu gidermede büyük önemi var” dedi.

TERÖRDE TİCARET ALEYHİMİZE İŞLİYOR
Aydın, Türkiye-İsrail ilişkilerine bakıldığında, iki ülke arasında ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşimin, savunma ihtiyacının doruk noktaya ulaştığı yıllarda Türkiye aleyhine geliştiğine dikkat çekti. Aydın, Hürriyet’e yaptığı açıklamada Ekonomi Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre, iki ülke arasında 1969 yılında 6,2 milyon dolar olan ticaret hacminin 4,5 milyon dolar ihracat yapan Türkiye lehine olduğunu, verilerin Türkiye’nin savunma alanında sıkıntı yaşadığı Kıbrıs Barış Harekatı ve terörün yoğun olduğu yıllarda İsrail lehine değişim gösterdiğini vurguladı. Terör zamanı ticaretteki denge hakkında bilgiler veren Aydın, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“1973 yılında bu ülkeye ihracatımız 12,3 milyon dolar, ithalatımız 2,9 milyon dolar iken, rakam 1974 yılında İsrail lehine dönmüş. O yıl bu ülkeden 8 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirirken, 5,4 milyon dolar ihracat yapmışız. Veriler 1975’te 3,6 milyon dolara, 14,6 milyon; 1978’de ise 10 kat artarak 6,6 milyon dolar ihracatımıza karşın, 62,1 milyon dolar ithalata ulaşmış. Ardından lehimize dönen ticaret hacmi 2003’de 1 milyar 82 milyon dolar ihracat, 460 milyon dolar ithalat; 2011’de 1 milyar 611 milyon dolar ihracat, 1 milyar 344 milyon dolar ithalata ulaşmış. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde savunma sanayinin çok büyük orana ulaşması bölgede de siyasi sorunlara yol açtı. Buna karşın dengeler artık eskisi gibi değil.

ORTADOĞU’DA BARIŞ İÇİN KİLİT BÖLGE
İsrail’in savunma sanayisindeki gücü halen hatırı sayılır büyüklükte olmasına rağmen, ülkemizde son yıllarda her geçen yıl daha da büyüyen savunma sanayi sadece Türkiye için değil, bölge için de büyük önem taşıyor. Ankara’nın Kazan bölgesinde yoğunlaşan savunma sanayi neredeyse her gün yeni açılımlar yapıyor. Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ, FNSS, Aremsan, Barış, Markoni, Mikes, Müsan, Gate gibi dev kuruluşlarımız alanlarında artık dünyanın en önemli firmaları durumuna geliyor. Bana göre Ortadoğu’da barış için kilit kent Ankara. Türkiye’nin savunma sanayi merkezi Ankara’nın sektörde son yıllarda dev hamleleri, Ortadoğu’da İsrail’den kaynaklanan huzursuzluğu gidermede büyük önem taşıyor.”

Haberin Devamı

ecelikkan@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!