Başsavcılıktan gözaltı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Başsavcılıktan gözaltı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 11:12

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu sabah gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklama yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruşturmalarında, 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığını, 67 kişinin de şu anda gözaltına alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Bavsavcılığı'ndan, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yaptığı iki ayrı operasyona ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Başsavcılıktan gözaltı açıklaması

Açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kapatılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen, daha önce konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca açıklama yapılan, "sözde Selam-Tevhid" adlı örgüt kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin inceleme ve araştırmanın tamamlandığı belirtilerek, 251 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

Karar gerekçesinde de belirtildiği üzere "ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde" bir kurgu oluşturulduğu ve 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süreyle 251 hedef kişi, toplamda da 2 bin 280 kişinin dinlenildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve bakanlarının, diğer ülke yetkilileri ile görüşmelerinin kaydedildiği, MİT Müsteşarı'nın kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenilip kaydedildiği, özetle casusluk yapıldığının tespiti üzerine 21 Temmuz tarihli talimatımızla söz konusu Selam-Tevhid adlı örgüt adıyla soruşturma yapan gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 52 şüphelimiz alınmış, diğer şahısların yakalanmaları ve gözaltına alınmaları devam etmektedir."

İkinci operasyon

Açıklamanın yasadışı dinlemelere ilişkin yapılan ikinci operasyona ilişkin bilgilerin verildiği bölümünde, Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin, İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkındaki suç ihbarında, çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenilip, konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

ilk başta 250 civarında içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan kişilerin sahte belgelerle ilgisi olmadıkları, yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleriyle dinlenildikleri belirtilen açıklamada, "Bu işlemin tamamen özel amaçla yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılmasına üzerine emniyet istihbarat şubesinde görevli 39 şüpheli hakkında 21 Temmuz tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 15 şüpheli gözaltına alınmış olup, uygulama halen devam etmektedir" denildi.

Haberin Devamı

İki ayrı soruşturma kapsamında 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkartıldığı, şu ana kadar 67 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Soruşturmayı yürüten savcılar

Bu arada 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama kararı çıkartılan "casusluk" soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan, "yasadışı dinleme" ile ilgili istihbarat şubesinden 39 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un yürüttüğü öğrenildi.

İşte Başsavcılığın açıklamasının tamamı:

Başsavcılıktan gözaltı açıklaması

.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!