Dikkat radar var

Güncelleme Tarihi:

Dikkat radar var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 10:56

Haberin Devamı

BİR ay içinde iki kez radara yakalanınca, hız sınırının bile altında gitmeye karar verdim. İkisinde de flaş patladığında, tempometreye baktım. Çok hızlı olmadığımı görünce rahatlayıp,

Dikkat radar var
flaş başkası için yanmış olmalı diye düşündüm. Bir hafta sonra arka arkaya fotoğrafımla birlikte ceza makbuzları gelince, flaşların benim için yandığına kanaat getirdim. Birincide şehir girişinde, hız sınırını 5 km aştığım için 30 Euro, ikincisinde ise otoyolda 10 km daha hızlı gittiğim için 10 Euro ceza ödedim.

Artık yollarda adım başı radar var. Eyaletler ve belediyeler için radarlar altın yumurtlayan tavuk gibi. Yollar, pahalı, son teknoloji harikası dijital radarlarla donatılıyor. Şehir içinde kazaların sık olduğu yerlere değil, en çok araç geçen caddelere radar yerleştiriliyor. Bazı belediyeler hız sınırı levhasının hemen arkasına kurduğu radarla, sürücüyü tuzağa düşürüyor.

Bavyera Eyaleti, Münih’e bağlı Aschheim yakınlarında A99 otobanına yeni bir radar sistemi kurdu. Fiyatı 230 bin Euro. Aynısından en az sekiz tane daha yolda. Münih’te Petuel tünelinde süper bir kamera kartal gibi sürücüleri izliyor.

FARKINA VARMADAN
‘TraffiStar S 330’ adlı bu süper kameraların özelliği, radar çektiğinde sürücü flaş patladığını fark etmiyor. “Göz almayan flaş” deniliyor bunlara. Gerekçe: Sürücü radara yakalandım diye şok geçirip zincirleme kazalara sebebiyet vermesin. İyi ama, sürücüler için çok kötü.
Çünkü sürücü hızlı gitmeye devam ediyor ve bir sonraki radara giriyor.
Bu, en son teknoloji harikası radar sistemine geçen sadece Bavyera Eyaleti değil. Tüm eyaletler eski, büyük kutulardaki radarların yerini en hassas ve hızlı dijital kameralarla donatıyor. Yeni radarlar, çok kaliteli fotoğraf çekmenin yanında, sürücü ve araçla ilgili tüm bilgileri bilgisayara yüklüyor ve hızla ceza makbuzlarını postalıyor. Böylece belediyeler parayı daha az personelle ve daha hızlı tahsil ediyor.

8 MİLYON EURO
Radar konusunda en şeffaf kent Köln. Civardaki radarlar koeln.de sayfasında yer alıyor. Bin civarında radar var. Radara yakalanan araç sayısı ve gelirler de açıklanıyor. Frankfurt Köln otoyolu A3’te geçen yıl 158 bin civarında araç radara yakalanmış ve cezalardan elde edilen miktar 7.89 milyon Euro. Tahminlere göre Almanya’da belediye ve eyaletlerin yıllık radar geliri bir milyar Euro. Almanya, yol bakımı için uzun süredir otoyol ücretini tartışıyor. Bu radar gelirleri nere gidiyor?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!