Göbeklitepe kazı başkanı Alman arkeolog öldüü

Güncelleme Tarihi:

Göbeklitepe kazı başkanı Alman arkeolog öldüü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 16:15

Neolitik Dönem'e ait 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'nin 1995 yılından bu yana kazı başkanlığını yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt, ülkesinde havuzda yüzerken geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Hz. Adem ile Hz. Havva'nın yaşadığı yer olarak gündeme gelen Göbeklitepe'de, 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlandı. Şanlıurfa'ya 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe'de yapılan kazılarda, üzerinde hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu 'T' biçimli dikili taşların yanı sıra çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli tapınak kalıntıları bulundu. Göbeklitepe'nin bulunması ve dünyanın en eski tapınağı olduğunun anlatılması noktasında uluslararası çalışmalarında kent turizmine katkıda bulunan ve yılda 2 kez yapılan kazı çalışmalarına başkanlık eden 61 yaşındaki Prof. Dr. Klaus Schmidt'in ölümü, Türk eşi Çiğdem Schmidt ile sevenlerini yasa boğdu.

Haberin Devamı

Öte yandan Göbeklitepe'de, Eylül ve Ekim aylarında yapılacak olan sonbahar dönemi kazılarının kimin başkanlığında yapılacağına ise önümüzdeki günlerde karar verileceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!