Uluğ: Panik yok İzmir'deki depremler normal

Güncelleme Tarihi:

Uluğ: Panik yok İzmirdeki depremler normal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 14:10

İZMİR, geçen cuma gününden beri en büyüğü 4 şiddetinde olan depremlerle sallanırken, uzmanlar yüreklere su serpti. Prof. Dr. Atilla Uluğ, bu depremlerin olağan olduğunu belirterek, yüzeye yakın olduğu için çok hissedildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İzmir’deki sarsıntılar, geçen cuma sabahı Urla’da meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremle başladı. Bölge 3.2’lik artçılarla da sallandı. Cumartesi günü ise kent merkezi, bu kez Karabağlar merkezli depremle korku yaşadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, İzmir’in Karabağlar İlçesi merkezli 3.7 büyüklüğündeki deprem, saat 18.48’te yerin 11.6 kilometre derinliğinde meydana geldi. Deprem, İzmir kent merkezinde ve yakın ilçelerde hissedildi. Sarsıntılar pazar günü de devam etti. Buca, Urla ve Gaziemir’de beş sarsıntı meydana geldi. Pazar’ın ilk saatlerinde Buca merkezli 2.2 şiddetindeki sarsıntı sonrası Urla 1.9’la, Gaziemir ise 2.1, 2.4 ve 2.7 şiddetindeki depremlerle salladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ, son depremlerin olağan olduğunu, yerin üst kısmında meydana geldiği için büyüklüğü düşük de olsa çok hissedildiğini belirterek, "Bunlar büyük boyutlu depremler değil. Karabağlar- Gaziemir tarafında kümelenme gösteriyor. İzmir’de 12 aktif fay var, bunlar zaman zaman harekete geçiyorlar. Hangi faydır bilemiyoruz. Bana göre çok önemsenmemeli. Çünkü büyüklükleri fazla değil. En yükseği 3.7. Bu depremlerin öncü olduğunu söylemek çok zordur. 5.5 büyüklüğündeki depremler olursa o zaman 6.5’ları konuşuruz. İzmir’in deprem eşik seviyesi 6.5 olarak görülüyor. O sınırlara yaklaşmadığımız sürece bunlar olağan depremler. Çok sığ olduğu için üst kabuğun da üst kısmında gerçekleştiği için çok hissediliyor" dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!