Ankara'dan ABD'ye kritik ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Ankaradan ABDye kritik ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 11:59

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı nedeniyle Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin tamamen kopma noktasına geldiği dönemde, Türkiye'den ABD'ye kritik bir ziyaret gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki bir heyet, güncel ikili, bölgesel ve küresel konularda temaslarda bulunmak üzere bugün Washington'a gidecek.

Sinirlioğlu ve beraberindeki heyetin iki gün sürecek bu önemli ziyaretinde, Filistin-İsrail anlaşmazlığı nedeniyle artan bölgesel risk ile Irak'ta yeni yönetim ve hükümet kurmaçalışmalarından sonuç alınamaması ile Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ülke içinde hakimiyetini artırmasından kaynaklanan yeni durum, Irak'ın Kürt, Sünni ve Şii bölgelerine parçalanması ve bunun sonunda "Bağımsız Kürdistan" kurulması senaryosu da masaya yatırılacak.

Sinirlioğlu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'nin geçen hafta Türkiye'ye yaptığı temaslarda kendisiyle görüşülen Irak'ta siyasi durum ve Türkiye'nin Kürt bölgesinden petrol alımı ile bunun ücretinin ödenmesi konusunda Nuri El Maliki yönetimiyle yaşanan sorunlar hakkında da ABD yönetimiyle fikir alış verişinde bulunacak. Sinirlioğlu'nun temaslarında IŞİD'in elinde rehin tuttuğu Musul Başkonsolosluğu personelinin kurtarılması için yürütülen çalışmalar ve ABD ile istihbarat paylaşımı da gündeme gelecek. Sinirlioğlu Gazze konusunda da, ABD'den İsrail'e ateşkes baskısı yapılmasını ve ateşkesin kalıcı olmasında ABD'nin gözlemci olmasını isteyecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu daha önce ABD'li mevkidaşı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in saldırılarının sadece İslam dünyasında değil, tüm dünyada toplumsal patlamalara neden olacağı konusunda uyarmıştı.

Haberin Devamı

Sinirlioğlu ve beraberindeki heyet ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra Başkan Barack Obama'ya bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi'nde de üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!