Polis firariyi 'Öngürü eksikliğinden' öldürmüş

Güncelleme Tarihi:

Polis firariyi Öngürü eksikliğinden öldürmüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 11:53

DİYARBAKIR’da 2012 yılında ’dur’ ihtarına uymayan cezaevi firarisi 30 yaşındaki Özgür Arda’yı ateş ederek öldüren polis memuru Mehmet Fatih K’ya 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Cezayı erteleyen mahkeme kararında sanık polisin, yasaların kaçan kişiler için uygulanması gereken prosedürü uyguladığını bildirirken, "Kasıt olmaksızın öngörü eksikliği ile istenmeyen neticenin meydana gelmesine sebep olmuştur" denildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da cinayet suçundan hükümlü bulunduğu cezaevinden firar eden Özgür Arda, 22 Aralık 2012 tarihinde merkez Sur İlçesi’nde polis tarafından sırtından vurularak öldürüldü. Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan polis memuru Mehmet Fatih K’ya, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Sanığın bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirerek cezayı erteleyen mahkeme 26 sayfayı bulan gerekçeli kararını açıkladı. Kararda sanık polis memuru Mehmet Fatih K hakkında, ’Kasten öldürme’ suçundan dava açıldığı halde eylemin, ’Sınırın aşılması suretiyle taksirle öldürme’ suçu kapsamında kaldığına kanaat getirildiği ifade edildi.

"POLİS PROSEDÜRÜ UYGULADI"

Gerekçeli kararda kimlik soran polis ekibinden kaçan Özgür Arda arasında kovalamaca olduğu maktülün yakalanmamak için çaba gösterdiği belirtilirken, "Sanık, maktule en yakın olan polis olarak kendisine durması için uyarılarda bulunmuş ve uyarı ateşinde bulunarak ilgili kanunun kaçan şahıslar için uygulanması gereken prosedürü ika etmiştir. Olayın buraya kadar olan kısmı Türk Ceza Kanunu’nun 24’üncü maddesinde belirtildiği üzere ’Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez’ hükmüne tipiklik itibariyle bire bir uymaktadır" ifadeleri kullanıldı. Kararda, şöyle devam edildi:

"İlgili eylem neticesinde ölüm sonucunun meydana gelmesi TCK ve Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun öngördüğü bir sonuç değildir.TCK’nın 27’nci maddesinde yer alan sınırın kast olmaksızın aşılması, burada önem arz etmektedir. Failin iç dünyasını ilgilendiren kastın niteliğinin belirlenebilmesi için dış dünyaya yansıyan davranışlarından hareketle sonuç çıkarmak olanaklıdır. Başka deyişle; failin olay öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışları kastının belirlenmesinden ölçü olarak alınmalıdır."

Kararda, sanık ile maktul arasında öldürmeyi gerektirecek bir husumet bulunmadığı, polis memurunun Özgür Arda’yı durdurmak için yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak silah kullandığı, kaydedilirken, "Kasıt olmaksızın öngörü eksikliği ile istenmeyen neticenin meydana gelmesine sebep olmuştur. Tüm dosya değerlendirildiğinde; sanığın taksirle öldürme suçunu sınırın kast olmaksızın aşılması süreti ile işlediği kanaatine varılmıştır" görüşlerine yer verildi.

"POLİSLE ÇATIŞTI" DENİLMİŞTİ

Diyarbakır’da hakkında yakalama kararı bulunan Özgür Arda, kimlik soran polis ekibinden kaçmış, kovalamaca sonucu sırtından vurularak öldürülmüştü. Hükümlü bulunduğu Adana Ceyhan Cezaevi’nden olaydan bir süre önce firar ettiği belirtilen Arda’nın kaçarken polisle çatıştığı iddia edilmiş, güvenlik kamerası kayıtlarında elinde silah olmadığı anlaşılmıştı. Özgür Arda’nın ölümüne neden olan polis ise kovalamaca sırasında silahının yere düşerek ateş aldığını iddia etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!