Gökyüzünde tarih dersi

Güncelleme Tarihi:

Gökyüzünde tarih dersi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 10:48

Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel, Anadolujet’in İstanbul – Çanakkale seferini yapan uçağında yolculara Çanakkale’nin tarihiyle ilgili tarih dersi verdi.

Haberin Devamı

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı etkinlikleriyle ilgili görüşmelere katılmak üzere seyahate çıkan Uğurluel, uçaktaki yolcuların isteğini geri çevirmeyerek kabin memurlarının anons için kullandığı telefonla Çanakkale’nin tarihi hakkında bilgi verdi. Ünlü tarihçinin aktardığı yaşanmış hikâyeler bazı yolcuların gözyaşlarına hâkim olmamasına neden oldu.

“Pilot olsam havada gördüklerimi anlatırım”

Talha Uğurluel, yaklaşık 1.5 yıl önce Konya’dan Bosna-Hersek’e düzenlenen özel bir uçuşta da benzer bir olay yaşadığını anlattı. “Pilot olsam bulutsuz havalarda gördüklerimi anlatırım.” diyen tarihçi, üzerinden geçilen her kentin ilginç bir tarihi geçmişi olduğunu ve bunun yolcularla paylaşılmasının tarih bilincini geliştireceğini söyledi.

Havadan çekilen fotoğrafların önemine vurgu yapan Uğurluel, ‘Havadan Bakarak Ecdadı Yakından Tanıma Projesi’ adlı bir çalışma planladığını söyledi. Havadan çekilen tarihi mekânların, anlatımlarda daha etkili kullanıldığına dikkat çeken ünlü tarihçi, “Süleymaniye Camii’ne havadan baktığınızda, medreseleri ve kubbeleri de görürsünüz. Böylece caminin gizemi ortaya çıkar, ‘Kanuni ve Osmanlı ne kadar büyükmüş’ dersiniz.” şekline konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!