Merkel açık konuştu

Güncelleme Tarihi:

Merkel açık konuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 10:23

Haberin Devamı

Almanya, Avrupa Adalet Divanı’nın “Türklere dil testi uygulanamaz” kararını uygulayacak mı?
Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimi için Almanya’da sandık kurulmasına Merkel nasıl bakıyor?

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, perşembe günü 60 yaşını kutladı. Cuma günü yaz tatili öncesi son basın toplantısını düzenledi.

Merkel açık konuştu
Cumartesi günü de Alp Dağları’nın güneyindeki Güney Tirol’da, bin 900 metre yükseklikteki Dolomitler’de tatile çıktı. Merkel, basın toplantısında aile birleşimi, cumhurbaşkanlığı için sandık konularında çok açık konuştu. Ancak Merkel’in bu sözleri dünyanın birincil gündemi, Gazze ve Malezya uçağının düşürülmesi olaylarının gölgesinde kaldı. Merkel’in İsrail’in Gazze’yi bombalamasıyla ilgili bir soruya, “İsrail’in kendini savunma hakkı var” cevabı, hiç şüphesiz tartışmanın ötesinde, Müslüman kökenlilerin yoğun tepkisini çekti.

* * *

Almanya’da yaşayan Türkler, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez sandık başına gidecek. Almanya, yıllardır Türkiye’nin bu isteğini güvenlik gerekçesiyle geri çeviriyordu. Sonunda kabul etti. Ama şimdi buna pişman mı? Merkel’in cevabı ilginçti: “Bu konuda Almanya olarak gerekli altyapı tedbirlerini aldık. Almanya’da 300 yıldır yaşayanların başbakanı olduğum gibi buradaki yeni nesil ve Alman pasaportu taşıyan veya çifte vatandaş olan herkesin başbakanıyım.”

Bu cevabı nasıl okumak gerekir? Başbakan Merkel’in cevabı iki mesaj içeriyor.

Biz, Türk vatandaşlarına burada oy kullanabilmeleri için olanak sunuyoruz.

Bu, onların demokratik hakkı. Ama buradaki Türklerin başbakanı benim. Asıl Almanya seçimlerine katılmaları en doğrusu olur.

Avrupa Adalet Divanı, “Aile birleşiminde Türklere dil sınavı uygulanamaz” kararı aldı. Alman İçişleri Bakanlığı karara rağmen dil sınavından vazgeçmeyeceğiz mesajı verdi. Şimdi, son karar sahibi Başbakan Merkel’in tavrı en olacaktı?

Merkel, “Adalet Divanı’nın kararından memnun musunuz?” sorusuna kuşkuya yer bırakmadan cevap verdi:
“Bu karardan memnun olup olmamamın hukuk devleti açısından bir önemi yok. Bizim görevimiz verilen karara uymak. Almanya’daki yasayı verilen karara uygun hale getireceğiz.”
Gayet açık: Avrupa Adalet Divanı’nın dil sınavını kaldırma kararı uygulanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!