Hazzı ıskalamayın

Görüp duyduklarımız, dokunup tattıklarımızdan keyif almak kısacası hazdan uzak kalmamak önemlidir.

Haberin Devamı

Çünkü kendimizi ne kadar iyi hissedersek hayattan o kadar keyif alırız, sağlığımız o oranda güçlenir.

“YENİ hayat”, işimizi her gün biraz daha zorlaştırıp yaşantılarımızı hızla yavanlaştırıyor. Bizi biz olmaktan çıkarıp, kendi renksiz sıradanlıklarının içine hapsediyor. Duygularını dışa vuramayan, eğlenip neşelenemeyen, canı istediğinde gürültülü bir kahkaha atamayan durgun ve mutsuz insanlar haline getiriyor.

AYIP SAYILAN BİR DÜNYA

Boş zamanlarımızı çalıyor, duygularımıza yasaklar sınırlamalar koyuyor. Kısacası ‘hazzın ayıp olduğu’ bir dünyada yaşıyoruz. Birbirimizi görmüyor birbirimize dokunmuyor, dinlemiyor, anlamıyor, eğlenmekten, keyif odaklı kaçamaklardan yani haz peşinde koşmaktan korkuyoruz. İşin kötüsü bunu birazda biz doktorların abuk sabuk önerileri nedeni ile, yani ‘daha sağlıklı olmak ve daha uzun yaşamak’ adına yapıyoruz!

ŞUNU YEME, BUNU İÇME!

Hazla olan ilişkimizin kopma noktasına gelmesinde tıbbi terörizmin de önemli bir rolü var. “Şunu yeme, bunu içme, o saatte yat, bu saate kalk, şu kadar yürü, bu kadar hopla ve zıpla” derken veya “Biraz daha çok kazanayım, azıcık daha yükseleyim, daha da çoğuna sahip olayım” gibi anlamsız hedefler peşinde koşarken hazzı ıskalıyor, önümüzden geçip giden pek çok keyifli anı, sesi, nefesi, tadı, görüntüyü fark etmiyoruz.

Haberin Devamı


NASIL DAHA ENERJİK YAŞAYABİLİRİZ

AŞAĞIDAKİ satırları başucu kitaplarımdan biri olma özelliğini hiç kaybetmeyen ‘Sağlıklı Hazlar/Robert Ornstein-David Sobel’ isimli kitaptan aldım. Yazarlar “sağlıklı olmaya ve sağlığı sürdürmeye” farklı bir pencereden bakmışlar ve “hazzın etkisini” araştırmışlar. Sonuçta haz olmadan, haz faktörü ciddiye alınmadan sağlığın keyfini sürmenin mümkün olmayacağı neticesine varmışlar.

HEPSİ İYİMSER VE MUTLU

Diyorlar ki: “Sağlıklı insanların pozitif ruh halleri ve haz beklentileri içinde olmaları bizi öyle şaşırtmıştı ki ortak özelliklerinin neler olabileceğini araştırmaya başladık. Genellikle hepsi iyimser ve mutlu insanlardı. Hangi zorlukla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar her şeyin yolunda gideceğini düşünüyorlardı.”

Haberin Devamı

LEZZETLİ YEMEK PİŞİRMEK

“Güneşin doğuşunu seyretmek, eş ve çocuklarıyla havadan sudan sohbet etmek ya da evcil hayvanlarla oynamak onları mutlu ediyordu. Koleksiyon yapmak, berbat bile olsa tutkuyla keman çalmak ya da lezzetli yemekler pişirmek gibi şeyleri büyük zevk alarak yapmaları bizi çok şaşırtmıştı...”

HOBİSİ OLAN İNSANLAR

“Mesleklerine, ailelerine bağlı, hobileri olan tutkulu insanlardı. Bu insanların bir başka ortak özelliği de başlarına gelen irili ufaklı talihsizliklere karşı bağışıklık kazanmış olmalarıydı. İş hayatında yaşadıkları kayıplar, başarısızlıklar ve aile yaşamlarındaki hayal kırıklıklarına karşı daima ayakta durmayı başarmışlardı. Kendilerinin özel olduğunu ve korunduklarını hissediyor gibiydiler. Geçmişlerle üzülmekten çok, parlak bir geleceğe odaklanıyorlardı.”

Haberin Devamı


SAĞLIKLI OLMANIN FORMÜLÜ

SAĞLIKLI Hazlar kitabı haz alan insan profilini şöyle anlatıyor: “Çoğunun müthiş bir mizah anlayışı vardı. Hayatı fazla ciddiye almıyor; içlerinden geldiği gibi kahkahalarla gülüyor, kendileriyle de kolayca dalga geçebiliyorlardı. Birkaç haftada bir kanlarındaki kimyasalların oranını saydırmakla ya da sağlıklı besinleri yemekle meşgul olmak yerine başkalarına, hayvanlara, politik gelişmelere, sivil toplum örgütlerine ilgi gösteriyorlardı. Kendilerini kendi sağlıklarına adamış insanların aksine yaşama adamışlardı. Kısacası en sağlıklı insanlar haz odaklı, hazzı arayan, hazzı yaratan insanlardı. Sağlıklı olmanın anahtarı düşündüğünüzden hem daha basittir, hem de size daha yakındır. Sağlığın yolu sağlıklı hazlar peşinde koşmakla birebir bağlantılıdır.”

Yazarın Tüm Yazıları