GeriSeyahat Üç hecede nefis tatil: Mi-dil-li! (Lesvos Adası)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li! (Lesvos Adası)

Üç hecede nefis tatil: Mi-dil-li! (Lesvos Adası)

Yunan Adaları’nın yurdumuz sözlüklerindeki karşılığı Mikonos, Santorini, Rodos ve Kos gibi geliyor olabilir. Ama değil. Eğer tatilinizde kalabalık ve koşturmacadan uzak durmak istiyorsanız istikamet Lesvos Adası… Pişman olmayacaksınız.

TL’ler Euro’ya çevrildi, her şey hazır. İstikamet önce Ayvalık, oradan da feribotla Midilli Adası, nam-ı diğer Mytilini- Lesvos. Elbette milli sınırların dışına çıktığınız için Shengen vizeniz ve pasaportunuz cebinizde olmalı. Yunanistan bu sene turizmi coşturmak için kapıda vize uygulamasına başladı. Günübirlik tek giriş vizeyi kapıda da alabiliyorsunuz. Ama tavsiyemiz, günübirlik gitmeyin ve en az birkaç gününüzü dolu dolu Lesvos’a ayırın.

Bizim bildiğimiz adıyla Midilli, diğer adıyla Lesvos Adası’nın merkezi cıvıl cıvıl. Ve Türkiye bayraklı feribotumuzdaki tavşan kanı çaya bir süre hasretiz. O zaman hedefte Yunanistan’ın en çok içilen birası nedir, onu sormak var. Cevap: Mythos! Elde Mythos, Lesvos merkezden Petra’ya doğru gitmekte olan otobüsleri buluyoruz. Sabah 9.30’da başlayan seferler akşam 17.45’e kadar var. Seç beğen al.

Otobüsler Anaxos, Petra, Molyvos ve Eftaloy’dan geçiyor. Genellikle ne Türkçe ne de İngilizce bilen şoförlerle iletişim kurabilmek için “Petra!” diye periyodik olarak 10 dakikada bir bağırmanız gerekebiliyor. Zaten genellikle Yunanistan topraklarındaki anlaşma biçimi bağırmak… Ama kendileri çok sevimli insanlar, hemen alışıyorsunuz: “Aaa Türkıye? Ben çok seviyor, kalimera! (Merhaba).. İstanbul sıcak?”

PETRA’DA YE-İÇ-UYU!

Kalacağımız otel, Dora ve Stratos’un işlettiği Petra Islands Studios&Apartments. Euro düşükken geçen seneye nazaran bütçe biraz daha sarsıldı. Ama olsun, ön bahçenin dağa ve denize bakan manzarası için değer. Dora bahçede kendi yetiştirdiği sebzelerden alabileceğinizi söylüyor. Apart dairelerde mutfak da var, dolayısıyla isterseniz kendi alışverişinizi yapıp yemek pişirerek ekonomide zirveyi görebiliyorsunuz. Euro ile beslenen damaklar için iyi bir seçenek.

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Dora'nın evi (altta) ve odadan manzaranın görünümü (üstte)

Denize girilecek yer derseniz, Electra ve Kostas’ın işlettiği Cavo Christo’ya gidin. Kokteylleri ve pizzaları çok başarılı. Biraz sohbetle de indirimi alırsınız.
(Yalnız Kostas biraz sinirli bir insan, siz indirimi Electra'dan isteyin.)

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Lesvos'da ahtapotlar asılarak kurutuluyor ve çok lezzetli oluyor.

Lesvos’da uygun fiyatlara deniz mahsulü yemek mümkün. Christos’un Meyhanesi bu anlamda epey başarılı. Christos aslen İstanbullu bir Rum. Çat pat Türkçe biliyor. Ona güvenin ve menü konusunda kendinizi ona teslim edin.

Köyün meydanında içki servisi de yapılan iki pastane ve birkaç tane kafe, bar bulunuyor. Ancak barlar gece hayatı sevenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Daha çok hafif müzik eşliğinde keyif içkisi içmek isteyenlerin uğradığı yerler buralar. Ancak çocuklarıyla birlikte gece “takılması” yaşamak isteyenler için birebir. Muhabbete dalan ebeveynlerden sıkılan çocuklar muhakkak diğer sıkılan çocuklarla birlik olup köy meydanında takılan kedi köpekler eşliğinde kendilerine eğlenceli bir akşam yaratmayı beceriyorlar.

Petra’nın en önemli keyiflerinden biri ekmekleri. Köy içinde rastlayacağınız iki tane fırın var. Buralarda satılan ekmeklerden mutlaka denemelisiniz.

Türkiye’den gelenler gittikçe daha fazla uğrar olmuş. Bu da restoran menülerine yansımaya başlamış. Tek tük de olsa menülerde Türkçe ile karşılaşabiliyorsunuz.
Bu arada sahil yürüyüşünde Türkiye operatörünüz yer yer çekiyor, telefonunuzla burada oynayın ve yurtiçi tarifesinden faydalanın... (Kayalıklara telefonu düşürmeyin.)

MOLYVOS’DA BİRAZ EĞLENELİM

“Petra çok sakin, canım sıkıldı” diyenleri Molyvos’a buyur edelim.

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Molyvos'ta incik boncuk bulabilir, alışveriş de yapabilirsiniz.

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Sıcaktan bunalınca kendinizi Instagram'a verebilirsiniz.

Molyvos dağın yamacında bir yerleşim alanı. Haliyle de yokuşlar kaçınılmaz. Daracık sokaklardaki asmalar insana nefes alma şansı tanıyor. Rahat terlikler ve şapka şart. Burada sahilde bulunan beach barlar sıkıntıyı hafifletiyor. Genç insanlar buraları sıklıkla turluyor.
Bara gitmeden önce Betty’nin restoranında meze yiyin. Burada eğer uzo içmek isterseniz siyah şişedeki Barbayanni’yi denemelisiniz. Biraz sert, ama memnuniyet garanti.

Sonrasında limanda sıralanan meyhanelerin üstündeki Molly Rock Bar'a gidebilirsiniz. Burada 90’lar rock klasikleri ve sürahisi 6 euro’ya sangria bulabiliyorsunuz. (Israrları kırmıyor ve sangria’yı şişe içinde size yolluk olarak bile veriyorlar...)

Eğer haliniz kalırsa Molyvos kalesine de çıkın. Burada klasik müzik konserleri de oluyor. Ayrıca her ne kadar “adanın ruhuna ters düşer” deseniz de kalede bulunan kafede Mythos birası yanında yiyeceğiniz hamburger gerçekten nefis.

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Sigri'nin denizi muhteşem. Uygun fiyatlara araba kiralayarak adanın çevresinde tur atın.

Üç hecede nefis tatil:  Mi-dil-li (Lesvos Adası)

Eressos'taki kafeler 'rengini' belli ediyor. Müthiş karşılama, lezzetli kahveler için mutlaka gidin.

Lesvos yalnızca Petra ve Molyvos değil tabii. Uygun fiyatlara araba kiralayıp günlük bir tur atın, Eressos ve Sigri de görülmesi ve denize girilmesi gereken yerler. Buraları da es geçmeyin.

False