Haftanın kitapları

Güncelleme Tarihi:

Haftanın kitapları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2014 14:59

Haberin Devamı

Sahilden Bostancı
Gül Ersoy
Sel Yayıncılık
Öykü

Çağdaş Türk öyküsü deyim yerindeyse kıpır kıpır. Daha yılın ortasına geldiğimiz halde birçok ‘yeni imza’ okuduk. Arada ikinci kitaplarını çıkaranlar oldu... Birçoğu oldukça nitelikli ve usta işi öyküler kaleme alıyorlar. Fakat son yıllarda karşımıza çıkan çokça öykünün neredeyse aynı ‘mekân’ı işlediğini görüyoruz. Bir taşra anlatımı yoğunlaşması var. Orta Anadolu ve yer yer Ege kasabaları başı çekiyor. Bu durum zaman zaman ‘aynı şeyi mi okuyoruz’ dedirtebiliyor ne yazık ki. Şükür bizi alıştığımız taşradan çıkaracak bir öykü kitabı ‘Sahilden Bostancı’. Bu kez mekân olarak ‘uzak’ yerler var. Uzak derken, Almanya, Fransa, Finlandiya ve başka Kuzey ülkeleri. Tabii İstanbul da var! Ama taşralık, gurbetlik, uzakta yitip gitme ‘melodramı’ yok. Gül Ersoy’un öykülerinde mekân çeşitli olduğu kadar, deyim yerindeyse ikinci planda. Birçok kahramanın anlattıkları, yaşadıkları, anlatıcının bize gösterdiği şeyler her yerde her insanın yaşayabileceği şeyler! Ersoy, o kadar etkili bir insan halleri anlatımı ortaya koyuyor. İlk öyküden itibaren gitmeme, terk etme, gidememe, gidip de bulamama, geride kalma durumları çıkıyor karşımıza. Bu yalnızlık hallerine sabırla tahammül etme de var, hafiften çıldırmaya yönelme de. Kapramanlarının portresini öyle güzel çiziyor ki hepsi fiziksel ve ruhsal halleriyle karşımızda duruyorlar. Bütün doğallıkları ve yalnız başınalıklarıyla... ‘Sahilden Bostancı’ iyi ve gerçekten özgün öyküler toplamı.

Haberin Devamı


Dr. Tatiana’nın Tüm Canlılar Âlemine Seks Tavsiyeleri
Olivia Judson
Çev.: Ali Çakır
Edebi Şeyler Yayınevi
Bilim

Kabul edelim artık, seks satar! Satıyor da! İlgi duyan-duymayan, ayıplayan özgürlükten yana olan, merak eden-etmeyen kimse seks konusuna kayıtsız kalamıyor asla. Romanda da, video klipte de, sinemada da, magazin programında da, internet sitelerinde de böyle bu! Olivia Judson da bu olağanüstü bilim kitabında baştan sona kadar ‘seks’ten bahsediyor(!) Ancak biraz değişik. Vahşi doğadan, en doğal seks hikâyeleri, sorunlar ve tedavilerini okuyacaksınız. Biyolojinin hiç bu kadar matrak olduğuna şahit olmamıştınız, baştan söyleyeyim. Sineğinden zebrasına, aslanından tavşanına 32 kısım tekmili birden cümle mahlukatın seks sırları ve hayvanların Güzin Abla’sı, hatta Haydar Dümen’i Dr. Tatiana’dan bilimsel tavsiyeler ve bilgiler kitabı bu. Gerçekten matrak bir biçimde anlattığı kadar, önemli bilimsel bilgiler de veriyor Judson.

Haberin Devamı


Ormanda Olmak
Ertuğ Uçar
Alef Kitabevi
Öykü

Ertuğ Uçar’ın fragman öyküleri / kısa öykülerini anlatırken, kitabın parantez içi başlığından söz etmek gerek; ‘bir sözlük hayali’. A’dan Z’ye bir akışla, kavramların peşine düşüyor Uçar. Birbiriyle ilintili, eş anlamlı veya aynı durumun farklı dönemleri olan kavramları bir araya getirerek onların öyküsünü yazıyor. Kimileri birer deneme, kimisi aforizma, kimileri şiir, kimileri o alıştığımız minimal öyküler tadında! Örneğin Bozulma/Kayma/Seğirme adlı öyküsünde bir kahramanın yaşadıklarını okuyoruz, Kızfın/Fevri/Öfkeli adlı öyküde ise anlatıcı bir deneme kaleme alıyor. Fakat bunları da farklı birer öykü anlatımı olarak kurguluyor Uçar. Etkileyici ve başarılı deneysel öyküler...

Haberin Devamı


Gece Tayyarede Açıkta
Orhan Bahtiyar
Aya Kitabevi
Roman

Biraz tarihe meraklı olanlar iyi bilir Vecihi Hürkuş adını. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşlarını yapan pilot odur! Düşman uçağı düşüren ilk Türk pilotudur aynı zamanda. Savaştan sonra da ilk Türk ‘tayyare’sini yapmıştır. Ancak bu uçakla yaptığı uçuştan ödül almak yerine ceza görmüştür... Sivil havacılık tarihimizin başlangıç noktasıdır neredeyse. Orhan Bahtiyar’ın ‘Gece Tayyarede Açıkta’ romanı, şimdiye kadar onlarca romanının yazılıp, filminin çekilmesi gereken bu nevi şahsına münhasır adamın hikâyesini anlatıyor. Bir taraftan da dönemin panoramasını çiziyor Orhan Bahtiyor. İhmal edilmemesi gereken bir roman.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!