Limon fiyatları yüzde 100 arttı

Güncelleme Tarihi:

Limon fiyatları yüzde 100 arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2014 11:12

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki kaya oyma doğal soğuk hava depolarında muhafaza edilen bir kasa iyi kalite limonun depo çıkış fiyatı geçen seneye oranla iki kat artarak 100 liraya ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezi Kapadokya bölgesinde yer alan Ortahisar beldesi, sayısı 575'i bulan kayadan oyma soğuk hava depoları ile narenciye sektörüne hizmet veriyor. Ortahisar'da yılda 6 milyon sandık limon depolanıyor.

Kış aylarında Ortahisar'a getirilen limonlarla, Nisan ayından itibaren iç ve dış piyasanın talepleri karşılanıyor. Bu yıl rekoltenin düşmesi nedeniyle Temmuz ayının ilk günlerinden itibaren bir kasa limonun depo çıkış fiyatı kalitesine göre 80 ila 100 lira arasında değişirken, bir kilogram limon ise 5 liraya ulaştı.

Soğuk ve kuraklık rekolteyi düşürdü

Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hilmi Yazıcı, yaptığı açıklamada, bu yıl limonda rekoltenin düşmesinin fiyatları artırdığını söyledi.

Limondaki fiyat artışının birçok sebebi olduğunu belirten Yazıcı, "Geçtiğimiz Aralık ayının 10-13'ünde Mersin'de hava sıcaklığının düşmesi rekolteyi yaklaşık yüzde 50 azalttı. Ayrıca Türkiye dışında önemli limon üreticisi konumunda olan Arjantin'de de soğuktan dolayı üretim yüzde 40 civarında düştü. Ayrıca kış aylarının kurak gitmesi de verimi düşürürken, kuraklıktan kaynaklı olarak üründe kalite düşüklüğü yaşandı. Bu, limonun depolardaki ömrünü de etkiledi ve dayanma ömrü azaldı. Geçen senelere oranla çürüme çok fazla oldu ve fire sayımız arttı" diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracat arttı, depodaki ürün azaldı

Haziran ayının 15'inden itibaren limon ihracatına ton başına 100 dolar teşvik geldiğini ve buna paralel olarak depolardan çıkan limon sayısının da arttığını kaydeden Yazıcı, Romanya, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Makedonya, Gürcistan, Ermenistan, Almanya, Hollanda ve İngiltere'ye yaklaşık 15 bin tonluk limon ihracatı yapıldığını, bunun da depolardaki ürünün hızla eksilmesine sebep olduğunu ifade etti.

Yeni ürün çıktığında fiyatlar düşebilir

Her yıl yaklaşık 6 milyon sandık limonun depolandığı Ortahisar'da bu yıl rakamın 5 milyon sandıkta kaldığını belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Ortahisar'da Nisan ayının başında limon satışları başladı. Bir sandık limon 35-40 lira bandında açıldı. Limon kalitesine göre 5 kademe değerlendirilir. Bu sandıklar net 18, brüt 21 kilogram olur. Limonun kasası Temmuz'un ilk haftasına kadar 55-60 lira bandındaydı. Şu anda bir kasa limonun fiyatı cinsine ve kalitesine göre 80 ila 100 lira arasında değişiyor. Fiyatlar bu seviyede kalır, yükselir ya da düşebilir onu bilemeyiz, fiyatlar çok değişken. Önümüzdeki bir aylık süreçte fiyatlar aynı da kalabilir, 10-15 lira artabilir de. Eylül başında yeni mahsul çıkacak. O zamana kadar 2 aylık bir süre var. Mayer dediğimiz yeni mahsul turfanda limon çıktığı zaman fiyatların 50-55 lira bandına gerileme ihtimali yüksek. Geçen yıl üretici zarar etti. 2013'te kalitesine göre 35 liraya satılan limon nakliye ve depolama giderleriyle 40 liraya mal edilmişti. Geçen sene üreticiler para kazanmadığı gibi cebinden de sandık başına 5-10 lira zarar etti."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!