Son gezi nişanı

Güncelleme Tarihi:

Son gezi nişanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2014 00:58

Cumhurbaşkanı seçildiği 2007’de ilk yurtdışı seyahatini KKTC’ye yapan Abdullah Gül’ün, planlanan son yurtdışı gezisi de KKTC’ye oldu. Gül’e, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından KKTC’nin en büyük nişanı olan Devlet Nişanı verildi. Gül, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40. yıldönümü kutlamalarına katılmak için geldiği adada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BU FIRSAT KAÇMASIN
“2013 sonu itibarı ile 50 yılını dolduran Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikmeksizin bir çözüme kavuşturulması hedefi, Türkiye’nin öncelikli dış politika konuları arasında yer almaktadır. Realist davranmak gerekir. 50 yıl bir problem bu şekilde devam edemez. Adada bir anlaşma yok, 50 yıldır ateşkes hukukuyla yönetiliyor. Dünyada yarım asırdır hâlâ konuşulan fazla mesele kalmadı. Kıbrıs’ta BM Barış Gücü 50 sene önce gelmişti. Hâlâ bu meselenin çözülmemiş olması, üzüntü vericidir. 11 Şubat’ta yeniden başlayan müzakere sürecinin bu kez başarı ile sonuçlanması için pek çok olumlu faktör bulunuyor. Daha önce bazı fırsatlarda olduğu gibi bu fırsatın da kaçırılmamasını istiyoruz. Ucu açık müzakere süreçleri, bu fırsatları kaçırıyor.

İLANİHAYE DEVAM ETMEZ

Türk tarafının çözüm yönündeki samimi yaklaşımından hiç kimsenin şüphe duymaması gerekir. Bu, 2004 yılında bütün dünyaya gösterildi. Tek taraflı bir propaganda içinde olmadığını, yeri geldiğinde gerçekten çözüme ‘evet’ dediğini o zaman gösterdi. Bundan sonra da bu kararlılığını devam ettirecektir. Ancak, şunu da açıkça ifade etmek istiyorum ki, mevcut durumun ilanihaye böyle devam etmesine de müsaade edilmez. Gerekirse de buna razı olunacaktır. Bunun da bilinmesini isterim. Adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak anlaşmaya varılması, BM çerçevesinde çözümün bulunmasını, garantör ülke olarak da hem Türkiye hem de Kıbrıs Türkleri’ni istemektedir. Ancak ortaklığa dayalı çözüm üzerinde anlaşma olmayacaksa, farklı çözüm seçeneklerinin müzakere edilmesi de düşünülebilir. Anavatan ve garantör olarak Türkiye, Kıbrıs Türkleri’nin Kıbrıs Rum Devleti’nde azınlık haline getirilmesine asla izin vermeyecektir.

İSRAİL’İ KINIYORUZ

İsrail, Ortadoğu meselesinin tarafı. Burada Türkiye ateşkes için elinden geleni yapıyor. İsrail’in saldırılarını Türk halkı, herkes, hepimiz kınıyor, bunun bir an önce durdurulmasını herkes istiyor. Orada da bir barış vizyonumuz var, 2 devletli bir çözümü orada da destekliyoruz. Filistin halkının ve İsrail’in yan yana yaşayabileceği bir düzenin kurulması. Bunun için vaktiyle çok çabalar da gösterdik ama İsrail’in bu son saldırıları bütün dünyanın gözü önünde çocukları, kadınları, sivil insanları bu şekilde acımasızca, hukuk tanımadan öldürmesi bu vizyonu da tehlikeye atıyor. ”

İlki Ekmel Bey’e

Haberin Devamı

KKTC’de Devlet Nişanı ilk kez geçen yıl verilmeye başlandı. Sekizgen bir yıldız şeklinde ve içinde tarihte kurulmuş 16 Türk imparatorluğunu temsilen 16 ok bulunan nişanın üzerinde KKTC’nin resmi amblemi güvercin ve zeytin yaprağı bulunuyor. KKTC geçen yıl kasım ayında ilk devlet nişanını, dönemin İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri, bugünkü Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na KKTC’ye yaptığı katkılardan dolayı vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!