Kanser riskinizi artıran yanlışlar

Sağlıklı seçimler yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz ancak kanser riskinizi artırabilecek bazı yanlış tercihlere sapmış olmanız da mümkün. Bu ölümcül hastalıktan kendinizi korumak için bilip kaçınmanız gereken o 5 hata…

Haberin Devamı

Yanlış 1: E vitamini takviyesini fazla alıyorsunuz.
E vitamini akciğer kanserini önlemesiyle bilinen bir antioksidandır. Ancak aşırı miktarda alındığında bir ANTİ-anti-oksidana dönüşebilir ve DNA’ya zarar vererek kanser gelişimine yol açabilir. (Bu zamana kadar E vitamini ateş basmalarını rahatlatması için öneriliyordu ancak elde edilen yeni bulgular uzun vadeli kullanımın zararlı olabileceği yönünde.)
Doğrusu:
E vitamini için günlük önerilen değer 30 IU’dur (yaklaşık 20 mg). Bu da multivitamininiz dışında ekstradan E vitamini takviyesi almanıza gerek olmadığı anlamına geliyor. E vitamini almanın en ideal yolu beslenmedir. Mesela antepfıstığı en iyi gamma-tokoferol (E vitamini türü) kaynaklarından biridir. Günde bir veya iki avuç dolusu fıstık yiyerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yanlış 2: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamıyor ve diş ipi kullanmıyorsunuz.
Dişeti çekilmesi ve ağız kanseri uzun zamandır üzerinde çalışılan konular. Son araştırmalar ağız hijyenine dikkat etmeyen insanların HPV enfeksiyon (ağız kanserine neden olabilen bir virüs türü) risklerinin yüzde 56 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Tehlike, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız artıyor. Ağızda bakteri ve plak oluşuyor; dişetlerinde de iltihaplanma meydana geliyor.
Doğrusu:
Dişlerinizi doğru biçimde fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.

Yanlış 3: Yeteri kadar uyumuyorsunuz.
Yapılan çalışmalar günde altı saatten az uyuyan insanlarda, kolon kanserine yol açabilen poliplerin kalın bağırsakta oluşma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu gösteriyor. Problem şu ki vücudumuz altı saatten az uyuduğunda uyku hormonu melatonini yeteri kadar üretemiyor. Melatonin hormonu hücreleri onaran ve kanseri uzak tutan bir antioksidan görevi gördüğünden vücudun yeteri kadar üretememesi önemli bir problem.
Doğrusu:
Sadece sabah uyanmak için değil gece de uyku vaktinizin geldiğini hatırlatan bir alarm kurarak uykuyu öncelikli hale getirin.

Yanlış 4: Çok fazla ‘düşük yağlı’/ ‘az yağlı’ gıda tüketiyorsunuz
‘Yağı azaltılmış’ veya ‘yağsız’
olarak etiketlenmiş kurabiye, kek gibi ambalajlı ürünler kilo vermek isteyen insanları cezbediyor ve kandırıyor. Ancak çıkartılan yağın lezzetini sağlayabilmek adına bu ürünlere yapılan sağlıksız, işlenmiş karbonhidrat ve basit şeker yüklemesi, insülinin fırlamasına ve sonunda kilo alımına neden oluyor. Daha da kötüsü, hem obezitenin hem de insülin direncinin kanser riskini attırdığı anlaşıldı.
Unutmayın ki ne zaman yağı azaltılmış veya yağsız bir diyet ürünü alsanız, Omega-3 gibi kanser riskini düşüren sağlıklı yağları da kaçırmış oluyorsunuz. Ayrıca sağlıklı yağlar karbonhidratların emilim oranını yavaşlatır bu yüzden sağlıklı yağları içeren dengeli bir beslenme programı ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olur.
Doğrusu:
Kendinizi arada bir şımartmak istiyorsanız bir kurabiyenin veya başka ürünün diyet versiyonu yerine tam yağlı olanını alın. Ne kadar yağ içerdiğini bildiğinizden zaten muhtemelen daha az yiyeceksiniz.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digiturk Turkmax Gurme’de saat 20:00’de tekrarı ise ertesi gün saat 09:00’da yayınlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları