Mevlevihane 85 yıl sonra yeniden ayakta

Güncelleme Tarihi:

Mevlevihane 85 yıl sonra yeniden ayakta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2014 01:16

Ankara’nın ilk ve tek Mevlevihanesi’nin yapımı Altındağ Belediyesi tarafından tamamlandı. 85 yıl önce yıkılan ve yeniden inşa edilen Hamamarkası’ndaki Mevlevihane, Mevlevi kültürünün tanıtılmasında önemli bir rol oynayacak.

Haberin Devamı

85 yıl önce yıkılan Ankara’nın ilk ve tek Mevlevihanesi’nin yapımı Altındağ Belediyesi tarafından tamamlandı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, 1929 yılında yol yapımı gerekçesiyle yıkılan Mevlevihane’yi ilçeye yeniden kazandırdı. Başkan Tiryaki’nin girişimleriyle ilgili makamlardan onay alındı, projeler hazırlandı. Kısa süre önce inşaatına başlanan Mevlevihane’nin yapımı tamamlandı.

KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

Ankara’da önemli tarihi yapıların Altındağ’da bulunduğuna dikkat çeken Başkan Tiryaki, bu mekânların yanlış uygulamalar sonucunda zarar gördüğünü dile getirdi. Hamamarkası’ndaki Mevlevihane’nin de hatalı uygulamalara maruz kaldığını belirten Tiryaki, şunları söyledi: “Belediye olarak kültürel mirasa her zaman sahip çıkacağız. Yapımını üstlendiğimiz Mevlevihane, bu durumun en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Yeni yapılan Mevlevihane, kültür sanat merkezi olarak kullanılacak.

Haberin Devamı

TARİHİ YAPIDA NELER VAR?

Hamamarkası’nda bulunan Mevlevihane, özel tasarımıyla dikkat çekiyor. İçi tamamen ahşap olan Mevlevihane’de merdivenlerden kapılara, raflardan prizlere kadar her şey mekânın doğal ahşap yapısına ayak uyduruyor. Mekânın duvarları, yazın sıcağı kışın ise soğuğu geçirmeyen bir özelliğe sahip. İki binadan oluşan Mevlevihane’de dört oda bulunuyor. Yapı, geniş ve ferah avlularıyla da dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!