28 yaşında, milli takımın başında

Güncelleme Tarihi:

28 yaşında, milli takımın başında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2014 15:48

Voleybolcu Ferhat Akbaş, oyuncu olmaktan vazgeçti, müthiş bir başarı öyküsüne imza atarak 9 yılda A milli takım koçluğuna ulaştı.

Haberin Devamı

Voleybol oyuncusuyken 19 yaşında teknik adam olmayı kafasına yerleştiren Ferhat Akbaş, basamakları emin adımlarla çıktı ve 28 yaşında A milli takımının başına geçerek ‘En genç teknik adam’ unvanını elde etti.
Dönemin en önemli kulüplerinden biri olan Arçelik’te voleybol oynarken vasat bir oyuncu olduğuna karar veren ve şansını teknik adamlıkta aramayı kafasına koyan Ferhat Akbaş, müthiş bir başarı öyküsüne imza attı ve 9 sene içinde A milli takım koçluğuna kadar yükseldi.

VOLEYBOLCU OLARAK ÇOK İLERLEYEMEZDİM

“Önümde ünlü yabancı oyuncular vardı. 1.96 olan boyumla onları ekarte edip smaçör olarak adımdan söz ettirmem çok zordu. Ben de koç olmayı kafama koydum” diyen Ferhat Akbaş, adeta ilmik ilmik ördüğü teknik adamlık serüveninde bugün A milli takımı koçluğuna kadar ulaştı.

ÖNCE İSTATİSTİK ANTRENÖRÜ OLDU

Haberin Devamı

Teknik adamlığa Galatasaray Kadın Voleybol takımında istatistik antrenörü olarak adım atan Akbaş, ertesi yıl Türk Telekom’a İstatistik Antrenörü olarak transfer olmuş. Sezonun 2. yarısında o dönem ABD Milli Takımını çalıştıran ünlü koç Lang Ping göreve getirilince Ferhat Akbaş’ın da hayatının rotası çizilmeye başlamış. Çinli hocayla çok uyumlu çalışan ve ondan önemli bilgiler öğrenmeye başlayan Akbaş, Türk Telekom’un voleybol şubesini kapma kararıyla büyük hayranlık duyduğu Ping’le yolları ayrılmış.

ÇİN’DEN ŞAŞIRTAN TRANSFER TEKLİFİ

Tekrar Galatasaray’a geri dönen Ferhat Akbaş, Lang Ping ile de bağlantıyı hiç kopartmamış. Bir süre sonra Lang Ping’den hayatını değiştiren bir teklif gelmiş. Ülkesi Çin’de Evergrande Hengda adlı takımı çalıştırmaya başlayan Lang Ping, Akbaş’a yardımcılık görevini önermiş. Böylesine önemli bir teknik adamdan gelen davetin kendisini heyecanlandırdığını belirten Akbaş “Ancak mesafenin uzaklığı ve farklı kültür yapısı gözümü korkutsa da risk alıp ‘Evet’ dedim. İyi ki de ‘Evet” demişim. Çin’de kaldığım 2 yıl süresince çok şey öğrendim” diyor.

VAKIFBANK KUCAK AÇTI

Çin’de çalışırken Vakıfbank’tan teklif alan Akbaş “ Bu kez dünyanın bir başka önemli koçlarından biri olan Giovanni Guidetti’nin yardımcılığını öneriliyordu. Çn’de çok mutlu olmama rağmen dönmeye karar verdim. İyi ki de dönmüşüm. Guidetti’de bana çok şeyler öğretti”

HEP BÜYÜK HOCALARLA ÇALIŞTIM

2,5 yıl Çinli Lang Ping’in yardımcılığını yapan Akbaş, Çin de çalışırken yaz aylarında da Türkiye’ye gelip erkek milli takımında Sırp asıllı Fransız koç Veljko Basic”in istatistik antrenörlüğünü üstlenmiş. Daha sonra Vakıfbank’ta dünyanın en önemli koçlarından biri olan Giovanni Guidetti’nin yardımcılığına getirilmiş. Geçtiğimiz yıldan itibaren de hem Vakıfbank’ta Giovanni Guidetti’nin yardımcılığını hem de Kadın Voleybol Milli takımında bir başka ünlü isim olan Massimo Barbolini’nin yardımcılığını birlikte yapmaya başlamış. Ancak milli takım hem Avrupa ligi hem Dünya liginde mücadele etmeye başlayınca Akbaş’ta Dünya ligi maçlarında Barbolini’nin yardımcılığını Avrupa Ligi maçlarında ise Milli Takım’ın koçu olarak sahaya çıkmaya başlamış. Böylesine önemli isimlerle çalışmanın kendisi için büyük bir şans olduğunu belirten Akbaş “Hedefim hem Türkiye’de hem Avrupa’da başarılar yakalayan bir koç olabilmek”

BAZI OYUNCULARDAN KÜÇÜK

Haberin Devamı

Genç yaşına rağmen milli takımın başına geçen Ferhat Akbaş çalıştırdığı Avrupa Ligi takımı oyuncusu Yeliz Başa’dan sadece 1 yaş büyük. Dünya Ligi’nde mücadele eden takımın kadrosunda bulunan bazı oyunculardan yaşça küçük.

ASLA BİR CENGİZ GÖLLÜ OLAMAM

Cengiz Göllü’nün kendisi için çok önemli bir rol model olduğunu belirten Akbaş “O Türk voleybolunun gerçek bir efsanesidir. Cengiz Göllü olabilmem bana göre imkansızdır. Türkiye’de voleybol demek Cengiz Göllü demektir. Asla kendime onun seviyesine ulaşabilmek gibi bir hedef koymadım. Zaten bunu ben değil hiç kimse başaramaz” diyor.

YANLIŞLIKLA VOLEYBOLCU OLMUŞ

Maltepe Ortaokulu’nda okurken basketbolcu olmak için seçmelere katılmak isteyen Akbaş, tarihleri karıştırınca basketbol yerine voleybol seçmelerine girmek zorunda kalmış ve voleybolcu olmuş.

USTASINI YENDİ ŞAMPİYON OLDU

Haberin Devamı

Vakıfbank'ta yardımcılığını yaptığı Giovani'nin çalıştırdığı Almanya’yı Bursa'da ve Rüsselsheim kentinde üst üste 3-1'lik skorlarla yenen Ferhat Hoca, böylece ustasını yenerek takımımızı Avrupa Şampiyonu yaptı ve altın madalya kazandı...

MÜTHİŞ BİR KARİYER

2011-Çin Ligi finali
2012-Çin Ligi Şampiyonluğu
2013- Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu
2013- Türkiye Ligi Şampiyonluğu
2013- Süper Kupa Şampiyonluğu
2013- Dünya Kulüpler Şampiyonluğu
2014- Şampiyonlar Ligi 2’liği
2014- Türkiye Ligi şampiyonluğu
2014Türkiye Kupası Şampiyonluğu
2009-2012 yılları arasında Erkek Milli takımında yardımcılık
2012-2014 Kadın Milli Takımı’nda yardımcı koçluk ve koçluk
2014 - CEV Avrupa Ligi Şampiyonluğu

Vakıfbank’la geçtiğimiz sezon Dünya ve Avrupa’da 5 kupa bu sezon da 3 kupa kazandık. 19 yaşında

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!