GeriSeyahat Ebola, Afrika'nın sorunu olarak kalmayabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ebola, Afrika'nın sorunu olarak kalmayabilir

Ebola, Afrika'nın sorunu olarak kalmayabilir

Tatilinizi planlarken ağız ve diş sağlığınızı garanti altına almayı da ihmal etmeyin. Özellikle yurtdışına gidecekseniz karşılaşabileceğiniz ani bir sorun, neredeyse tatil tutarı kadar tedavi ödemesi yapmanıza yol açabilir.

Aslına bakarsanız ideal olan düzenli aralıklarla diş hekimine görünmek. Ancak pek çoğumuz bunu ihmal ediyor, ağzımız ve dişlerimizden gelecek alarmı bekliyoruz. Sayılı gün olan tatillerde keyfinizin ağrı, sızıyla bölünmesi ve bütçenizin hesap dışı harcamalarla sarsılmasını istemiyorsanız hiç olmazsa çıkmadan önce bir muayeneden geçin. Dentistanbul Levent Academy Başhekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, ağız ve diş sağlığı kontrollerinin tatilden en az bir ay önce yapılmasını öneriyor. Böylece acil ihtiyaç varsa tedavilerin yapılması için zaman da kalıyor. Yücel, “Şayet zaman kısıtlaması varsa öncelikle yapılması gereken diş tedavileri yapılıyor” diyor.

TATİLİNİZİ ZEHİR EDEBİLİR

Diş hekimliğinde akut sayılabilecek durumlar diş kaynaklı olabileceği gibi dişin çevre dokularından da meydana gelebiliyor. Bunlar arasında ilk akla gelenler apseler (diş çürüğü, dişeti, gömük 20 yaş dişinden kaynaklanan vs.), travmaya bağlı dişin/dişlerin yerinden oynaması veya tamamen yerinden çıkması, çene kırıkları, sinir kökü apseleri... Bu hastalıklar akut olduğu için daha önceden hiçbir belirti vermez ve aniden oluşur. Şiddetli ağrı ve/veya şişlik vardır ve harika bir tatil yaparken birdenbire ağrı yaparak tatili bize zehir edebilir. Doç. Dr. Yücel, “İşte bu yüzden ağız ve diş sağlığı bakımını günlük olarak yerine getiren yetişkinler için 6 ayda bir kontroller yeterli. Ancak çocuklar için 3 ayda bir kontrol öneriyoruz” diyor.

BUNLARI ALARM SAYIN

Tatile gitmeden önce yaşayacağınız bazı belirtileri dikkate alın ve diş hekimine görünün. Ağız kokusu, dişetlerinde kaşınmalar ve dişlerinizi fırçalarken kanamalar gözlüyorsanız, önce diş hekimine gidin, sonra tatil yapın.

TATİLDE SORUN ÇIKMAMASI İÇİN

- Günde en az 2 kere, ideali 3 kere 2’şer dakika dişlerinizi fırçalayın.
- Diş arayüz temizliğini ihmal etmeyin. Bunun için diş ipi, diş arayüz fırçası kullanın.
- Gargara kullanın.
- Tatil öncesi diş hekimi kontrolü ve varsa acil tedavilerinizi yaptırın.

False